NIeuwjaarstoespraak van burgemeester Arno Brok van Dordrecht ook in het teken van (politieke) omgangsvormen

12 januari 2013

door Hans Berrevoets

DORDRECHT - Burgemeester Arno Brok krijgt - net als zijn voorgangers - de ruimte om jaarlijks in zijn nieuwjaarstoespraak ook vanuit persoonlijk perspectief te spreken. Wat dat betreft, lijkt het op de traditie van de kersttoespraak van HM de Koningin.

Jan Lagendijk, oud-wethouder en de oppositieleider namens de PvdA, vond dat de burgemeester teveel de raadsleden de les had gelezen. Hij was wel niet in de raadszaal toen Brok sprak, maar was later op de hoogte gesteld. AD De Dordtenaar besteedde met een opening van het regio-katern meer aandacht aan de kritiek, dan een dag eerder aan de toespraak zelf.

In het verleden vond journalist Philip Elzerman het nog een eer om een pagina vrij te maken in weekkblad Merwesteyn om de gehele toespraak af te drukken. Het ging Brok om het spelen van de (inhoudelijke) bal en hij bepleitte omgangsvormen bij het persoonlijke verkeer. Brok reageerde niet op de kritiek, maar de raadsgriffeur Merel van Hall gaf aan de oproep tot omgangsvormen diende te worden gelezen in de context van de gehele nieuwjaarstoespraak.

Lagendijk en andere fractievoorzitters lieten weten, dat de burgemeester overgevoelig zou zijn. Daarom kon de oproep om op omgangsvormen te letten worden genegeerd. PvdA-voorzitter Hans Spekman kreeg in dezelfde week steun van premier Rutten in zijn actie tegen gebrek aan respect en vooral haatberichten via internet.

De verkiezingen lijken in Dordt al te zijn begonnen, terwijl de kiezers pas op 19 maart 2014 mogen spreken...Gisteren viel bij Jan Lagendijk ook het profiel in de bus, waarin de politiek leider van de PvdA voor de raadsperiode 2014-2018 moet voldoen, althans zo meldde zijn partij.  Jan Lagendijk heeft een lange staat van dienst in het dienen van de openbare zaak.  Hij weet zeker hoe de omgangsvormen kunnen worden beleefd, zonder dat er sprake is van een raad als vriendenclub.

Twee markante voorbeelden in zijn contacten met de eerste VVD-burgemeester van Dordrecht, hoe ook over omgangsvormen en kritiek kan worden gedacht:

Toen in 1985 (!) VVD-burgemeester Jan Noorland werd geïnstalleerd, hield Lagendijk als voorman van de fractie PSP/CPN/PPR een duidelijk betoog. Noorland was als VVD prominent zijn (politieke) keuze niet. De familie en andere gasten van de kersverse burgemeester van Dordrecht verschoten van kleuren en vonden het geen passend welkom.

Noorland liet desgevraagd een journalist weten dat Lagendijk inhoudelijk geheel zuiver had gesproken en hij waardeerde deze helderheid en duidelijk. Noorland verheugde zich op de samenwerking.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd Jan Lagendijk in een vergadering met fractievoorzitters uit de gemeenteraad daar partijen op de korrel genomen. Hij was agendapunt in zijn rol toen als topambtenaar en zou een te politiek stuk hebben geschreven.  Burgemeester Noorland sprong in de bres voor de ambtenaar: Ik ben verantwoordelijk voor het stuk van een ambtenaar en ik moet zich met alle kritiek tot mij richten. Dat is helder en zuiver.

 

Daarom is het goed om de teksten te publiceren waar burgemeester Arno Brok (VVD) het heeft over het spreken over de inhoud en de stijl van politiek bedrijven:

 

Onderdelen uit toespraak van burgemeester Arno Brok in het Stadhuis van Dordrecht op dinsdag 8 januari:

 

Ik wil uiteraard dit moment graag benutten, conform de traditie, om kort met u te reflecteren over het afgelopen jaar en vooruit te blikken op dit jaar.Dit is het laatste hele jaar voor de verkiezingen. Volgend jaar maart maken we alweer de gang naar de stembus. Afgelopen jaar zijn er weer belangrijke besluiten genomen en discussies gevoerd. Als je het afmeet tegen het begin van de afgelopen periode oogt de raad zelfbewuster en wordt er meer initiatief genomen. Toch permitteer ik me de vrijheid op te merken dat lang niet alle onderwerpen die uw aandacht krijgen, in directe zin te verwachten zijn bij een regiogemeente van 120.000 inwoners. Daarnaast valt nogal eens op dat het voor wat betreft omgang en bejegening soms lijkt alsof de verkiezingen al over een aantal maanden zijn. Ik hoop dat u zich in 2013 uitgenodigd voelt om vóóral aandacht te vragen voor die thema’s die stad én regio verder brengen.

 

Laten we niet de illusie of arrogantie hebben dat bij ons alles is zoals het zou moeten zijn.

Ons land werd het afgelopen jaar ook afgeschrikt door mensen die onheus bejegend worden ( anders dan mijn voorbeelden, maar zeker niet minder ernstig).

Nooit eerder werd pijnlijk duidelijk waar jonge mensen toe in staat blijken te zijn als zij zich buitengesloten voelen.

Pestgedrag en buitensluiting heeft meerdere keren geleid tot suïcide. Jonge kinderen kunnen hard zijn naar elkaar toe…

 

Maar dit gebeurt altijd in een omgeving waar ouderen dominant zijn en klaarblijkelijk onvoldoende zicht hebben op individuele pijn en eenzaamheid. En het zijn niet alleen jongeren die elkaar pesten en uitsluiten.

Ook in Dordt zijn er ouderappartementen waar medebewoners andere bewoners treiteren en bijvoorbeeld rotte vis gewikkeld in kranten in brievenbussen stoppen….

Afgelopen zondag was het “Driekoningen””. Voor mij persoonlijk het “feest van verbinding zoeken”. Van nieuwe contacten…

Voor u ligt een kaart met een tekening van Dordrecht. U krijgt van mij een opdracht.

Toen Marcel Proust over Dordrecht schreef stuurde hij een tekening mee om zijn enthousiasme kracht bij te zetten.

Ik vraag u, in het verlengde van Proust, of u aan iemand in uw netwerk deze kaart wil toesturen. Het mag een collega-raadslid zijn uit Breda, Leiden of een ambtenaar bij het Rijk of Europa. Hij of zij mag nog nooit in Dordrecht zijn geweest en u moet hem of haar Dordt laten zien. Vervolgens wil ik dat u op Twitter of via uw blog of Facebook verslag doet van dit bezoek. Wat zal er veel moois geschreven en uitgedragen worden….

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.