Kees Thies: "IJzersterke en moedige nieuwjaarstoespraak burgemeester Arno Brok"

07 januari 2016
Kees Thies: "IJzersterke en moedige nieuwjaarstoespraak burgemeester Arno Brok"

DORDRECHT - De oproep tot solidariteit en barmhartigheid van burgemeester Arno Brok deze week vanuit het Stadhuis is zeker opgevallen. Hij sprak niet van papier maar vanuit het hart. Arno Brok die gewoon  met inzet en passie zijn werk wil doen in het belang van alle Dordtenaren is niet uit op persoonlijk applaus. Toch werd weer bekend dat hij tot de beste tien lokale bestuurders wordt gerekend. Columnist Kees Thies van AD De Dordtenaar doet er nog een eigen waarneming bovenop: Hij vindt dat Arno Brok alvast de mooiste woorden van 2016 heeft gesproken.

Op zijn vaste plek in de krant blikt hij terug op de gedenkwaardige toespraak:

Al héél lang geleden (ik was nog een beginnend verslaggever) interviewde ik voor deze krant de oud staatssecretaris Ad Ploeg (Defensie, Landbouw en Visserij), die eind jaren veertig een tijdje in Dordrecht woonde en hier, tot aan zijn dood in 1994, nog altijd graag kwam.

,,Wat ik me vooral herinner uit mijn Dordtse tijd is dat eilandgevoel,’’ zo vertelde hij me. ,,Tuurlijk, de bruggen richting noord en zuid waren er al, óók voor het autoverkeer, alleen was destijds bijna niemand in het bezit van een auto en dus was je vaak aangewezen op de fiets of de benenwagen. En tja, als je dan op reis ging, moest je eigenlijk altijd wel ergens een of ander pontje op en zó werd je dus keer op keer geconfronteerd met de wetenschap dat Dordt een eiland is.

Dat eilandgevoel van Dordtenaren is in de loop der jaren grotendeels vervaagd, maar nooit helemaal verdwenen en daar zitten positieve en negatieve kanten aan. Positief is de onderlinge solidariteit, die je vaak waarneemt bij eilandbewoners en dus ook op het eiland van Dordrecht, maar negatief vind ik het relatief grote wantrouwen dat veel Dordtenaren nog altijd koesteren jegens mensen die niet van het eiland komen.’’

Ik moest aan die woorden terugdenken toen ik de nieuwjaarstoespraak van de Dordtse burgemeester Arno Brok teruglas. Ik vond dat niet alleen een mooie en gepassioneerde, maar vooral ook een ijzersterke en moedige toespraak omdat hij daarin de geijkte clichés (die je helaas maar al te vaak bij dit soort bijeenkomsten om de oortjes geslingerd krijgt) uit de weg ging.

Brok liet dinsdagavond vooral zijn gevoel spreken en ging overduidelijk niet voor de populariteitsprijs door de hier zo nu en dan oplaaiende eilandmentaliteit in scherpe bewoordingen aan de kaak te stellen.

Hij hekelde de, beledigende en soms zelfs vijandige ‘ikke, ikke en de rest kan stikken-show’ die sommige plaatsgenoten de laatste tijd wel érg opzichtig etaleren met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek. ,,We hebben het goed hier en we moeten met z’n allen uitstralen dat we dingen met elkaar willen delen… óók hier in Dordrecht.’’
Nu al de mooiste woorden van 2016, wat mij betreft.

(elke dag Kees Thies bij het ontbijt: lees AD De Dordtenaar).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.