Voormalig bouwpastoor in Dordrecht, Constant Dolle: 102 jaar

11 januari 2018 door Paul Seesink
Voormalig bouwpastoor in Dordrecht,  Constant Dolle: 102 jaar

DORDRECHT - De oudste karmeliet ter wereld, eens de bouwpastoor in Dordrecht, hoopt 12 januari 102 jaar te worden: Constant Dolle.

“Hij loopt langs mij heen, een broze gestalte, maar krachtig in zijn bewegingen. Hij blijft een ogenblik stilstaan en keert zich om, alsof hij er zeker van wil zijn dat hij niemand vergeet te groeten. Toen heb ik voor het laatst zijn glimlach gezien. Vaak is hij in mijn herinnering zo aan mij voorbijgegaan, met die glimlach. Zo bewaar ik het beeld van dat gelaat waarin elk spoor van felheid ontbreekt, maar dat spreekt van een onverzettelijke zekerheid. (-) Ik verwonderde mij toen over die glimlach en, na alles wat ik later over hem hoorde, verwonderde ik mij daarover nog meer. Het is een ingekeerde glimlach, niet overschaduwd door de harde zorgen om een veilig bestaan en om grote successen; een glimlach die het zuivere licht in zich bewaart.”

Zo schreef pater Constant Dölle over zijn medekarmeliet pater Titus Brandsma bij zijn laatste ontmoeting in januari 1942. Lang geleden, maar Constant kan het nog steeds vertellen. Op 12 januari 2018 viert hij zijn 102e verjaardag. Lichamelijk zwak en praktisch blind, maar helder van geest, woont hij in het karmelconvent in Zenderen bij Almelo.

Pater Dölle herinnert zich nog goed zijn tijd in Dordrecht als bouwpastoor. In 1957 kwam hij met medebroeders naar Dordrecht met de opdracht een parochiekerk te bouwen. Het was de tijd van ‘Herrijzend Nederland’. Een tijd van niet alleen herstel, maar ook vernieuwing. De katholieke kerk begon aan ingrijpende veranderingen met de liturgische vernieuwingen van het paasfeest. Het lag voor de hand om de nieuwe kerk ‘De Verrijzende Christus’ te noemen. Een onvoltooid heilsgebeuren die ook de levensverwachting van die tijd markeerde. Geen geschiedkundige gebeurtenis maar een werkelijkheid in het heden. Helaas moest van hogerhand toch de verleden tijd worden aangehouden in de huidige naam De Verrezen Christus.

In Crabbehof ontwikkelde zich een bloeiende parochie van een afgesloten zeker weten naar een open geloven. De kerk werd een plek van karmelitaans leven. Een kerk, die de mensen zagen als een ‘tent van God’, als een tent voor onderweg; een tijdelijk onderkomen, een gastvrije tent voor de zoekende mens. Daarom toont ook de hoeksteen van de kerk de tekst: “Laat mij uw gast zijn in uw tent”, naar psalm 61,5.

Pater Dölle blijft voor de Dordtse katholieken altijd dé bouwpastoor en verbonden met de kerk in Crabbehof.

Met zijn 102 jaar is, volgens zijn prior Generaal van de karmelieten, Fernando Millán Romeral, Constant Dölle ‘s werelds oudste karmeliet.

Hem zij nog goed leven aan zijn dagen toegewenst.

Paul Seesink – www.seesinkweb.nl
foto: Vrienden van Titus Brandsma

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.