Dordrechts Museum toont prijswinnaar RaQuel van Haver in dubbeltentoonstelling De Scheffer
DORDRECHT - Iedere twee jaar reikt de Vereniging Dordrechts Museum De Scheffer uit, een aanmoedigingsprijs voor jonge beeldend kunstenaars. Dit jaar heeft RaQuel van Haver de prijs gewonnen. Vanaf 31 oktober toont het Dordrechts Museum de dubbeltentoonstelling De Scheffer waar niet alleen een solo-expositie van de winnaar van dit jaar te zien is, maar ook een overzicht van voorgaande winnaars van deze prijs.
Solotentoonstelling RaQuel van Haver
De schilderijen van RaQuel van Haver (1989, Bogota, Colombia) laten scènes zien uit het dagelijks leven aan de randen van de samenleving. Ze toont de wereld van de straat en de subcultuur. Jongeren in de Bijlmer, waar ze haar atelier heeft, prostituees in de drinkhallen in Zimbabwe, straatjeugd in Lagos. Van Haver zoekt bewust die plekken op om er te werken en er verslag van te doen. Ze weet die wereld en haar betrokkenheid daarbij indringend over te brengen, vaak met grote doeken. Reliëfs bijna, gebouwd op jute, zwaar van teer, haar en verf, met levensgrote figuren die uit de verf naar voren komen. In haar kleinere portretten weet ze figuren uit haar directe omgeving raak te typeren.
Overzichtstentoonstelling De Scheffer 2003 - 2015
In het kader van het 175 jarig bestaan van het Dordrechts Museum is er, aansluitend op de solotentoonstelling, een overzichtstentoonstelling samengesteld met werk van voorgaande winnaars: Kim van Norren, Joost Krijnen, Frank Ammerlaan, Elspeth Diederix en Charlotte Dumas. Mede dankzij De Scheffer hebben ook zij hun artistieke beroepspraktijk een stevige impuls kunnen geven.
De Schefferprijs
De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Schefferfonds dat dankzij legaten van de in Dordrecht geboren kunstenaar Ary Scheffer (Dordrecht 1795 - Argenteuil 1858) en zijn familie kon worden opgericht. De Vereniging Dordrechts Museum geeft invulling aan hun wens om jonge talentvol¬le kunstenaars te ondersteunen.
Foto: RaQuel van Haver, 2016, Hookers in Toilets // Dancehall version explict, 220x340cm. (Foto: Ruud Baan)