Columnist Kees Thies vraagt NU om crisisberaad rond armoede in Dordrecht van gemeenteraad

16 januari 2018
Columnist Kees Thies vraagt NU om crisisberaad rond armoede in Dordrecht van gemeenteraad

DORDRECHT - Columnist Kees Thies breekt vandaag op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar een lans voor crisisberaad over armoede in de stad Dordrecht.

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarover een werkdocument samengesteld met mogelijkheden om de armoede en de schulden te lijf te gaan.

De politieke verwachting is dat het onderwerp wel in veel verkiezingsprogramma's een plek heeft, maar dat de gemeenteraad nog geen armoede debat heeft afgesproken voor de verkiezingen van 21 maart.

Kees Thies wil vaart maken:

Eigenlijk wist ik het al, want ik draag geen oogkleppen en heb in het nabije verleden al menigmaal debatleider mogen zijn tijdens bijeenkomsten over armoedebestrijding in deze stad. En toch schrok ik toen ik de cijfers weer eens op een rijtje zag staan.


In Dordt is het voor héél veel mensen op financieel gebied al jaren ernstig behelpen geblazen... Schraalhans is voor hen permanent keukenmeester, zeg maar, en dat vind ik een uiterst pijnlijke constatering.

Zo leeft één op de tien kinderen in deze stad onder de armoedegrens en als je dat per wijk bekijkt, ligt dat aantal in Crabbehof, Krispijn en de Staart zelfs nog vele malen hoger. Meer dan duizend gezinnen leven hier onder het bestaansminimum en dan heb ik het niet alleen over mensen met een uitkering, want ook veel Dordtenaren die zich (soms zelfs met dubbele banen) ernstig over de kop werken redden het elke maand financieel nét niet.

Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van mensen die in een armoedesituatie vertoeven ernstig achteruit holt. Ze kunnen hun premie niet meer betalen, worden al na een paar niet voldane rekeningen keihard uit de zorgverzekering gemieterd en hebben uiteindelijk alleen nog maar recht op spoedeisende zorg.

Ook gaan ze niet meer naar de tandarts en dus, zo blijkt, groeien veel jeugdige Dordtenaren op met een onverzorgd gebit. Armoede is in Dordt letterlijk aan de gezichten van mensen af te lezen. Dat is onverteerbaar.

Armoedebestrijding moet (met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart) op dit eiland dé speerpunt worden van alle partijen, zo vertelde wethouder Peter Heijkoop (CDA) vorige week. Zijn toevoeging dat het hier geen CDA-campagnetaal betreft, geloof ik oprecht. De wethouder roept op tot intensieve samenwerking.

Niet alleen tussen de diverse politieke partijen, maar tussen alle maatschappelijke partners.

Ik wil ervoor pleiten om, nog vóór de verkiezingen op 21 maart, te komen tot een extra debat over armoedebestrijding in de Dordtse gemeenteraad, want er moeten nu héél snel een aantal knopen worden doorgehakt.

Partijpolitiek zou daar eigenlijk geen enkele rol in mogen spelen. Het is gewoon tijd voor crisisberaad. Nu

(elke dag Kees Thies: lees AD De Dordtenaar bij ontbijt)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.