Laatste editie Initiatief zoekt Nemer was sfeervol en inspirerend

26 januari 2018
Laatste editie Initiatief zoekt Nemer was sfeervol en inspirerend

DORDRECHT - Het was de 13e en laatste editie van Initiatief zoekt Nemer op 22 januari. Deze vond plaats in het theater Inter Amigos. Sinds 2015 organiseerden de sociaal architecten Jan Dirk en Mariska, avonden op verschillende locaties, waar Dordtse initiatieven werden gepresenteerd. Na de presentatie werd een oproep gedaan voor hulp, zoals een nieuwe plek voor een bijenvolk, of hulp bij verspreiden van informatie. De afgelopen jaren kwamen er zo’n 60 initiatieven voorbij, waarvan de meesten nog bestaan. Op 22 januari lag de nadruk op het delen van ervaringen en kennis. Dat gebeurde door DOOR, Crabbehoeve, Helpende Handen en Wereldwijven.

Zoals altijd bij een evenement van Initiatief Zoekt Nemer, was er een goede opkomst. Als eerste vertelt Nada Al-rubaiee, de Etnische Zakenvrouw Nederland van 2015, haar verhaal. Opmerkelijk is haar doorzettingsvermogen, zowel in het leren van de Nederlandse taal, als in het volgen van een opleiding en het maken van een succes van verschillende apotheken in Rotterdam, waar ze mede-eigenaar van is. In de toekomst zullen we in Dordrecht nog van haar horen. Ze wil een uitzendbureau opzetten, die korte opleidingen aanbiedt aan vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die in de zorg willen werken. Ze kan hierbij een baangarantie bieden.

Tussen de presentaties door zijn er hapjes en drankjes en bijzondere optredens met harp en dans. Mascha Lageweg vertelt hoe sloop van een school in Crabbehof voorkomen werd en omgetoverd werd tot ontmoetingscentrum in de wijk. Met een leger vrijwilligers hebben ze er een bruisend centrum van kunnen maken. Dit jaar komt er meer aandacht voor de moestuin. Masja Ottenheim is een van de oprichters van DOOR. Met persoonlijke verhalen brengt ze de ontmoetingsplek dichtbij. Ook deze culturele broedplaats loopt goed. Een obstakel op het moment is het vinden van een nieuw pand, nu het pand op de Voorstraat is verkocht en verhuizing naar de Berckepoort geen optie is gebleken.

Een ander al jaren bestaand project is Wereldwijven. Dit is een  duurzaam project van Stichting Intermezzo op de Voorstraat. Jolanda Branderhorst vertelt over de verhuizing naar de Voorstraat het maken van duurzame kussens voor mannen, en waar het project nu staat. Wereldwijven bestaat uit handwerkvrouwen met allerlei culturele achtergronden die eigentijdse mode- en interieurproducten realiseren. Femke Spruit brengt de Stichting Helpende Handen voor het licht. Vanuit drie locaties in de Drechtsteden bieden stagiaires, participatiedeelnemers en nieuwe-Nederlanders ondersteuning voor mensen in de wijk.

Na de presentaties volgt een optreden van een singer songwriter, waarna de bezoekers nog wat na kunnen kletsen in de ontmoetingsruimte. Voor wie Initiatief Zoekt Nemer gaat missen: er is iets nieuws in de maak.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.