Bibliotheek en Dordrechts Museum geven lancering Dordtse vier zonen 1 februari mee vaart

29 januari 2018
Bibliotheek en Dordrechts Museum geven lancering Dordtse vier zonen 1 februari mee vaart

DORDRECHT – Vier beroemde Dordtenaren, die in 2018 honderd jaar geleden zijn geboren, komen op donderdagavond 1 februari tot leven tijdens een bijeenkomst  in het Dordrechts Museum.

Het is de aftrap van het zogeheten project de vier zonen van Dordrecht. De Dordtenaren vernemen over de eerste plannen, die worden uitgevoerd in 2018


Illustrator Otto Dicke, dichter Kees Buddingh’, verzetsheld Aart Alblas en componist Kors Monster staan samen voor veel verhalen van Dordtenaren die hun stad kleur hebben gegeven.

Op allerlei manieren hebben de vier ook een plek in het collectief geheugen van Dordrecht.  In de openbare ruimte zijn  de zonen benoemd met een bruggen, een pad en pleinen. Ze zijn ereburgers van Dordrecht of hebben zoveel onderscheidingen gekregen als verzetsman, dat er geen ander is die vergelijking is gehuldigd.

MWO

Alblas is de laatste drager van de militaire willemsorde (MWO) van Dordtse bodem, maar hij kreeg die erkenning postuum  Zover bekend zijn Johan de Witt en hij de enige Dordtenaren uit het verleden, die zijn vernoemd met een oorlogsschip van de Koninklijke Marine (ZM).


Ankie Kesseler, directeur van de bibliotheek, zal om acht uur de zonen-bijeenkomst openen. Bart van Aanholt en journalist Hans Berrevoets zijn de aanjagers van de vier zonen van Dordrecht en zullen de avond begeleiden in de Schoumanzaal van het museum.

TROTSER


,,Ik word steeds trotser op Dordrecht”  zei de geboren Dordtenaar wethouder en loco-burgemeester  Piet Sleeking twee jaar terug in de raadzaal van het Stadhuis.

Hij opende toen de eerste bijeenkomst rond vier Dordtenaren, die hij mijlpalen noemde in de historie van de stad. ,,Zij zijn echte zonen van Dordrecht en in hun verhalen zit veel creatiefs. Ik hoop dat we daar op weg naar 2018 veel mooie programma’s van kunnen maken.  De stad Dordrecht bestaat niet alleen uit stenen en 1500 monumenten. De mensen vormen de historie van de stad Dordrecht al bijna achthonderd jaar. De mensen en ook de vier zonen van Dordrecht hun Dordrecht een gezicht gegeven”

ZONEN

De zogeheten zonen van Dordrecht, die op allerlei manieren zijn geëerd en onderscheiden,  delen het geboortejaar 1918. Journalist Hans Berrevoets en Bart van Aanholt van de Bibliotheek AanZet kwamen  op het idee daarmee iets mee te gaan doen.


Ook familieleden van de vier werden daardoor geïnspireerd en waren toen naar het Stadhuis gekomen. De oudste deelneemster was Jos Stegeman – Alblas (95).

Ze kreeg een applaus voor haar herinneringen aan haar vier jaar oudere broer Aart. Hij werd als marconist van de Soldaat van Oranje in 1942 door de Duitsers gepakt en in september1944 in concentratiekamp Mauthausen vermoord.  Aart Alblas  en zijn familie en Otto en de familie Dicke woonden nog geen honderd meter van elkaar aan de Prinsenstraat.

Ze liepen de zelfde route naar de gereformeerde Wilhelminakerk. Voor Aart Alblas was het geloof een inspiratiebron. Otto, zoon van ereburger en ARP-wethouder Dicke, liet die wereld los.

  
OTTO

Jos Stegeman – Alblas onthulde dat Otto verschillende tekeningen had gemaakt van de familie Alblas en dat hij met Aart had gespeeld in de straat. Na de oorlog ontstonden ook banden tussen de families van Otto Dicke, Kees Buddingh’ en Kors Monster.

De zonen Henk, Sacha en Jaap waren ook naar het Stadhuis gekomen om mee te denken om hun vaders in 2018 een actieve plek te geven in het collectief geheugen van de stad. Sacha Buddingh’ gaf wel aan dat hij zijn vader vooral als vader bleef zien. ,,Dat hij ook buiten de deur zo bekend werd, kwam er bij.” Hij geeft ook altijd aan dat biograaf Wim Huijser zijn vader heeft bestudeerd en meer weet over de feitelijke aspecten van de beroemde schrijver en dichter.

SCHOON

Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, juicht alle aandacht voor de vier zonen zeer toe. Hij heeft deze vervolgbijeenkomst mogelijk gemaakt.  In het Dordrechts Museum komt een expositie waarin het werk van Otto Dicke centraal zal staan.  Tussen de vier Dordtenaren zijn ook banden te ontdekken. Otto Dicke en Aart Alblas zaten in de Wilhelminakerk voor de tweede wereldoorlog. Kees Buddingh' en Otto Dicke en Kors Monster werkten samen na de oorlog.

De bibliotheek  wil in elk geval de geboortedagen van de vier aandacht geven van mei tot december.

Wie het verslag van de bijeenkomst wil ontvangen kan mailen met Bart van Aanholt; bvanaanholt@debibliotheekaanzet.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.