Journalist Barend Mensen had in 1953 vanuit Dordrecht de wereldprimeur van de watersnood

01 februari 2018
Journalist Barend Mensen had in 1953 vanuit Dordrecht de wereldprimeur van de watersnood

DORDRECHT -  Het eerste nieuwsbericht over de watersnood ramp van 1 februari 1953 kwam uit Dordrecht. Journalist Barend Mensen had in de nacht van 31 januari op 1 februari veel moeite om de centrale redactie van het ANP in Den Haag te overtuigen van het begin van een ramp.

Zijn bericht alarmeerde journalistiek Nederland en de media buiten de landsgrenzen. Dordrecht werd de grote stad in de Delta waar eerst de journalisten naar toe gingen en waar Koningin Juliana later ook vertrok per boot om de ramp voor Zeeland en Zuid-Holland met eigen ogen te zien.

Journalist Mensen behoorde tot de bekende na-oorlogse journalisten van Dordrecht. Hij werkte voor het Dordtsch Dagblad dat in 1975 opging in dagblad Trouw. 

Die krant meldt soms de wereldprimeur van hun algemeen verslaggever vanaf 1975:

(bron Trouw)

Dat eerste bericht werd geleverd door Barend Mensen, chef-redacteur van het Dordtsch Dagblad en de Dordtse correspondent van het Algemeen Nederlands Persbureau. Zondagochtend om 04.22 uur zette de ANP-nachtredactie het bericht op het telexnet, vergezeld van een speciaal alarmbelletje: Noodtoestand in Zwijndrecht. Barend Mensen, die de rest van zijn carrière een krantenknipsel van die wereldprimeur in zijn portefeuille heeft gehouden, overleed in 1986.

Tot zover Trouw

Ook in Dordtse boeken over de watersnood wordt de man van de eerste ANP-berichten genoemd en ook dat Dordrecht als eiland een grote ramp werd bespaard omdat elders de dijken eerder braken. Het ANP-bericht van Mensen is in veel herdenkingsboeken in binnen- en buitenland ook het eerste bewijs dat Nederland was getroffen door een ongekende ramp.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.