Karateka Geoffrey Berens is de Dordtse Sportman van 2015

19 februari 2016
Karateka Geoffrey Berens is de Dordtse Sportman van 2015

DORDRECHT -  De beste sporters 2015 van Dordrecht zijn bekend.

Karateka Geoffrey Berens is de Dordtse Sportman van 2015.

Zwemster Kim Busch mag zich een jaar lang Sportvrouw van Dordrecht noemen.

De prijs voor Sportploeg 2015 ging naar het eerste team van ckv Oranje Wit.

Wegracer Robert Schotman won de prijs voor Sporttalent 2015.

De strijd om de titel Sportcoach 2015 is gewonnen door Astrid Tammeling-Winkelman, hoofdcoach van Kunstrijvereniging DDD en coach van het RTC Kunstrijden in Dordrecht.

Dit maakte de jury bekend op donderdagavond 18 februari 2016 tijdens de jaarlijkse Dordt Sport Verkiezing (voorheen 'SportProm').

De jury van de Dordt Sport Verkiezing 2015 bestond uit een lid van het algemeen bestuur van de Sportraad, twee leden uit de organisatie van de Sportverkiezing, een oud (top)coach, twee oud-topsporters en een journalist van AD de Dordtenaar.

Genomineerden
Sportverenigingen en journalisten konden tot 6 januari 2016 sporters uit Dordrecht voordragen. Per categorie bleven drie genomineerden over en uit die groepen koos de jury vervolgens de winnaars. In de categorie beste Sportman waren behalve winnaar Geoffrey Berens, karateka's Deron Ditiecher en Davy Brand genomineerd. Korfbalster Lara Boonstoppel en ijshockeyster Bieke van Nes dongen met winnares Kim Busch mee naar de titel voor beste Sportvrouw.

Het eerste team van ckv Oranje Wit won de prijs voor beste Sportploeg van heren onder 22 jaar van basketbalclub DBV Rowic en korfbalploeg DeetosSnel A1.

Naast winnaar Robert Schotman waren korfbalster Manon Brand en judoër Lex Karamat Ali genomineerd voor Sporttalent 2015.

In de categorie Sportcoach waren naast winnares Astrid Tammeling-Winkelman, judocoach Akkie Muilwijk (Sportschool Muilwijk) en Jan de Jager en Wouter Blok van ckv Oranje Wit genomineerd.

De Juryrapporten:
- Sporttalent Robert Schotman: In de razendsnelle motorsport maakt Robert Schotman een gestage opmars en bevestigtdaarmee zijn ontluikende talent. Twee jaar geleden leverde hem dat al een nominatie in deze categorie van de Dordtse Sport Verkiezing op, twee jaar later valt de titelhem volkomen verdiend ten deel. In Nederland was hij een klasse apart in de strijd om de nationale titel bij de junioren in de KTM rc390-cup, op internationaal niveau behoort hij tot de beste tien coureurs in de MotoGP Rookies Cup waarmee hij duidelijk progressie maakte. Die progressie en ontwikkeling op nationaal en internationaal vlak maken Robert Schotman een terechte uitverkorene voor de talentenprijs van de stad Dordrecht.

- Sportvrouw Kim Busch: Kim Busch vestigde binnen Dordrecht al naam als talent én sportvrouw, terwijl zij eigenlijk nog steeds haar zwemcapaciteiten aan het ontwikkelen is. Dat bleek wel het afgelopen jaar, waarin Kim Nederlandse records in haar leeftijdsklasse scherper stelde, maar vooral opzien baarde met haar tijd van 26,73 seconden op de 50 meter vlinderslag. Een tijd, die niet alleen een wereldrecord betekende, maar ook aantoonde dat het potentieel om een nog betere sportster te worden in de wereldsport die zwemmen is, in grote mate aanwezig is. De prestaties in het voorbije kalenderjaar, alsmede de gestage ontwikkeling die Kim Busch doormaakt, rechtvaardigen volgens de jury de keuze van sportvrouw van Dordrecht.

- Sportman Geoffrey Berens:Geoffrey Berens mocht zich al viermaal dé sportman van Dordrecht noemen. Dit jaar ondervond hij in deze categorie concurrentie van twee collega-vechtsporters. Dat zou voor sporters in andere takken van sport een aanmoediging moeten zijn om zich ook in de strijd om de titel te mengen in de naaste toekomst, maar bevestigt ook het hoge niveau waarop binnen de Dordtse stadsgrenzen de vechtsporten worden beoefend. Het toch al imposante oeuvre van Geoffrey Berens werd verder uitgebreid met prachtige klasseringen tijdens de Premier League, een equivalent van de World Cup-cycli in andere takken van sport. Die posities te midden van de beste karateka’s ter wereld bevestigen het vakmanschap van Geoffrey Berens als vechtsporter pur sang én winnaar van de titel sportman van Dordrecht.

- Sportploeg Oranje Wit: De korfballers van Oranje Wit worden sinds afgelopen jaar in één adem genoemd met korfbalgrootmachten als PKC en TOP in de veldkorfbalcompetitie. Dat heeft alles te maken met de gedenkwaardige promotie van het vlaggenschip van de Stadspoldersclub naar het allerhoogste niveau, waardoor Oranje Wit tussen de tien clubs tellende elite op veldkorfbalgebied is beland. Een status, die met een ongeslagen reeks wedstrijden in het eerste deel van de competitie, uiteindelijk soeverein werd veiliggesteld. Dat van een kortstondig avontuur op het allerhoogste niveau geen sprake hoeft te zijn, bewijst het feit dat Oranje Wit in de ereklasse de kans op lijfsbehoud in eigen hand heeft.

- Sportcoach Astrid Tammeling-Winkelman: Voormalig Nederlands kampioene kunstrijden Astrid Tammeling-Winkelman blijkt als trainster haar ervaring en expertise heel goed op haar pupillen te kunnen overbrengen. Niet alleen als trainster van kunstrijvereniging DDD, maar ook als talentcoach bij het RTC Kunstrijden in Dordrecht. De prestaties van haar rijdsters via de nationale titels voor Dani Loonstra, Sophie Bijkerk en Niki Wories beklemtonen het vakmanschap van Astrid. Niki Wories verwierf zelfs startbewijzen voor het EK en WK en zette Nederland als kunstrijnatie weer op de internationale kaart. De verdiensten van Astrid Tammeling-Winkelman op het gebied van talentontwikkeling en niveauprogressie strekken zich dus uit van regionaal, via nationaal naar internationaal niveau. Een tendens, die haar de terechte sportcoach van Dordrecht maakt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.