Ontwerp Johan van Beverwijck schreeuwt om meedenken bewoners

22 maart 2017
Ontwerp Johan van Beverwijck schreeuwt om meedenken bewoners

DORDRECHT - Een lelijke gebouwen top 5, door dordrecht.net geplaatst in december vorig jaar, met daarin voornamelijk gebouwen in het centrum, mocht niet baten. Er ligt een nieuw oerlelijk ontwerp klaar voor de plaats waar nu het ANWB gebouw staat. Ingenieursbureau KVMC heeft vanuit A.B. van Pelt Projektontwikkeling b.v. opdracht gekregen voor het installatietechnische- en duurzame ontwerp van het project “De Johan van Beverwijck”. Dit zou eind van het jaar gebouwd moeten worden.

Het ontwerp heeft veel weg van wat in de lelijke gebouwen top 5 de eerste plaats haalde, aan de overkant van de Spuiboulevard. Daarmee sluit het uitstekend aan bij de omgeving. Het wordt hoog tijd dat de gemeente de aanbeveling gedaan in de prima gebouwen top 5, van het betrekken van bewoners voor en tijdens het maken van bouwplannen, ter harte neemt. Anders hebben we binnen een paar jaar al een lelijke gebouwen top 5, gebouwd na 2017. Het mooie centrum van Dordrecht en daaromheen, verdient beter. Kees Thies kon het in zijn column van 21 maart in het AD niet beter verwoorden. (Zie hieronder)

Door Ton Ve


NIEUWEGEIN
Column Kees Thies (AD 21 maart)

Een penthouse van bijna een miljoen op de plek waar nu dat lelijke ANWB-kantoor staat. Het zal straks allemaal wel prachtig worden… althans aan de binnenkant. En nee, ik ben geen zuurpruim en ook niet jaloers op de toekomstige bewoners van dit ongetwijfeld prestigieuze onderkomen, maar laten we het eens over de buitenkant hebben. Hebt u de tekeningen al gezien? Mocht dat nou niet het geval zijn, bespaar uzelf dan vooral de moeite, want dat nieuwe appartementencomplex, met op de bovenste verdieping dus dat peperdure penthouse, gaat er ongeveer hetzelfde uitzien als dat gebouw (met daarin de Mediamarkt) aan de overzijde. Toegegeven, niet echt bloedlelijk, maar toch ook weer geen lust voor het oog. Het is vooral saai en fantasieloos en zou zeker niet misstaan op een industrieterrein aan de rand van Almere of in ‘downtown’ Nieuwegein.

Trouwens, nu ik er zo over nadenk… op de Spuiboulevard zoals ‘ie nu is, zal het gebouw ook niet bepaald uit de toon vallen. Maar dáár zit ‘m nou precies het probleem. Die Spuiboulevard zou toch een opknapbeurt krijgen? Iets met veel groen toch en aantrekkelijke bebouwing in plaats van al die leegstaande kantoorpanden? Dan lijkt dit me nou niet bepaald een lekker beginnetje. Als ik de plannen van de gemeente er nog eens op na sla, kom ik véél meer ambitie tegen dan dat dit toekomstige complex weerspiegelt.

Je zou bijna zeggen, dat kán ook bijna niet anders, want het is een ‘kindje’ van projectontwikkelaar Van Pelt en we weten inmiddels wel dat deze gehaaide ‘grootgrondbezitter’ meer waarde hecht aan harde eurootjes dan aan zoiets triviaals als esthetiek. En dat betekent in de praktijk, lekker vierkant bouwen… niet te ingewikkeld, met zo min mogelijk toeters en bellen, want dat levert nu eenmaal méér vierkante (of misschien moet ik zeggen kubieke) metertjes op, waardoor je in zo’n gebouw méér appartementen kunt realiseren. Méér appartementen betekent immers meer opbrengst voor ‘Rupsje Nooitgenoeg’ Van Pelt. En dus kijken we ook de komende honderd jaar weer met z’n allen tegen ‘iets functioneels’ aan en blijft de Spuiboulevard de naam ‘boulevard’ onwaardig. Gemiste kans dus.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.