PvdA stelt vragen over Patersweg bouwplannen en omwonenden

27 februari 2018 door Hennie van der Zouw
PvdA stelt vragen over Patersweg bouwplannen en omwonenden

DORDRECHT - PVDA wil dat bewoners betrokken worden bij bouwplannen in hun omgeving - Bewoners Patersweg willen overleg met projectontwikkelaar over de nieuwbouwplannen en hun voorstellen

PvdA raadslid Jacqueline van den Bergh stelt vragen aan college over de positie van omwonenden bij (ver)nieuwbouwprojecten in onze stad. De praktijk leert dat bewoners eigenlijk nauwelijks betrokken worden en er geen serieuze comminicatie is. Bewoners voelen zich dan ook niet serieus genomen als zij suggesties of voorstellen hebben over de bouwplannen. Of gewoon willen praten over de plannen. Bewoners worden als lastig ervaren.

Dit leidt nogal eens tot gedoe achteraf. En dat moeten we niet meer willen.

Ook nu weer bij de omwonenden van de Patersweg, die betrokken willen worden bij de nieuwbouw op het braakliggende terrein. Zij hebben zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor de tijdelijke ontwikkeling van het terrein. Maar nu de nieuwbouw van start zal gaan, worden zij op geen enkele wijze hierbij betrokken. De PvdA wil dat zij er wel bij betrokken worden.

Het kan anders, vindt de PvdA.
Met een beter communicatiebeleid en met voor iedereen transparante inspraakprocedures / besluitvormingsprocessen. Goede communicatie en serieus overleg vooraf met bewoners geeft een beter eindresultaat. Daar moet de tijd voor worden genomen. Met elkaar maken we de stad.

Vragen aan college:

Diverse malen zijn er in de Adviescommissie Fysiek en in de gemeenteraad discussies gevoerd over de positie van omwonenden bij bouwprojecten. Bewoners geven stadsbreed aan meer betrokken te willen worden bij (ver)nieuwbouwprojecten in hun directe omgeving. Communicatie verloopt lang niet altijd goed. Dat levert regelmatig ontevreden omwonenden op, gevolgd door pittige politieke discussies. Soms leidt deze dynamiek tot juridische procedures en zelfs tot het staken van bouwprojecten. In de nieuwe Omgevingswet komt het accent vooral te liggen op de stadsdiscussie aan de voorkant van bouwprojecten. Daarnaast heeft Dordrecht de ambitie om flink wat woningen toe te voegen in het stedelijk gebied. Dit noodzaakt tot betere besluitvormings- en inspraakprocedures.

Recent vernam de PvdA dat omwonenden van de Patersweg – die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet voor de tijdelijke ontwikkeling van het braakliggende terrein, met steun van de gemeente – helemaal niet meer worden betrokken bij of op de hoogte worden gehouden van de nieuwbouw die daar nu wordt gerealiseerd.

Dit alles leidt bij de PvdA tot de volgende vragen aan het college:

1) Steeds vaker horen wij van bewoners dat er slecht wordt gecommuniceerd over (ver)nieuwbouwprojecten in hun directe omgeving en dat zij niet betrokken worden. Men voelt zich niet serieus genomen. Het college zegt dat communicatie met en participatie van bewoners hoge prioriteit heeft, maar dit blijkt nauwelijks uit de praktijk.

Waarom worden omwonenden niet betrokken en voelen zij zich niet serieus genomen naar uw oordeel?

2) Bewoners van de Patersweg hebben zich jarenlang ingezet voor het onderhouden van het braakliggende terrein – ondersteund door de gemeente – en hebben hier diverse activiteiten georganiseerd. Vanaf het moment dat er nieuwbouw ontwikkeld gaat worden door een projectontwikkelaar, worden zij op geen enkele manier op de hoogte gehouden of betrokken.

Waarom worden zij niet serieus betrokken, terwijl zij jarenlang zich hebben ingezet voor deze locatie? Hoe gaat u ervoor zorgen dat zij wel betrokken worden, en meer specifiek wat betreft hun goed onderbouwde alternatieve voorstellen voor de nieuwbouw, die tot meer woonkwaliteit zouden kunnen leiden in dit deel van Krispijn?

3) PvdA vindt het belangrijk dat bewoners betrokken worden bij (ver)nieuwbouwplannen in hun omgeving. De discussie moet juist plaatsvinden voorafgaand aan plannen en niet daarna als de plannen al vastliggen. Op deze manier geven we alvast invulling aan de nieuwe Omgevingswet en bewoners meer positie. De nieuwe Omgevingswet – die in 2021 wordt ingevoerd – legt het accent juist op de stadsdiscussie voorafgaand aan projecten.

Bent u het met ons eens dat we dit moeten gaan vastleggen in een beter gestructureerd communicatiebeleid en in voor iedereen transparante inspraakprocedures / besluitvormingsprocessen, waardoor de betrokkenheid van bewoners serieus wordt genomen en het geen loze belofte is?

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.