VVD-kandidaat John van der Net maandag in het Lagerhuis op TV

14 maart 2018 door Hennie van der Zouw
VVD-kandidaat John van der Net maandag in het Lagerhuis op TV

DORDRECHT - John van der Net, kandidaat-gemeenteraadslid voor de VVD, keert weer een keer terug in het debatprogramma Het Lagerhuis. Het wordt live uitgezonden aanstaande maandag vanaf 19 uur op NPO 1 als onderdeel van De Wereld Draait Door (DWDD). Van der Net liet zich eerder in het programma kennen als een scherpe debater, waarbij zijn rechts-liberale hart op de tong lag. De politicus zat eerder al voor de VVD in de gemeenteraad van Dordrecht.

Aanstaande maandag zullen, zo is de planning, ook de landelijke kopstukken van de SP(lilianne marijnissen)  en D66 (Alexander Pechtold) hun opwachting maken in de studio.De presentattie is in handen van Paul Witteman.

John van der Net, de nummer drie bij de VVD, wil de locale politiek op de voorgrond plaatsen. Hij noemt zich op zijn twitter rechts-liberaal.

Bron foto: Wim van de Pol.

Columnist Kees Thies beschreef eind 2013 eens de methode Van der Net op zijn vaste plek in AD DE Dordtenaar: John haalde in 2014 niet de raad, maar viel een periode in voor een collega met ziekteverlof. De partij beloonde zijn zichtbaarheid met plek drie en krijgt nu nog een landellijk VARA/BNN programma als extra kans voor de locale rechtsbuiten.

Kees zijn tekst toen:

In de wandelgangen wordt het Dordtse gemeenteraadslid John van der Net nog wel eens als de rechtsbuiten van de VVD aangeduid.

Zelden zit hij om een mening verlegen en hij heeft er al helemaal geen moeite mee om zijn visie op stad, streek en wereld in scherpe bewoordingen uit te dragen.

Via de sociale media laat Van der Net vaak van zich horen en de directheid waarmee hij zijn standpunten uitdraagt, komt zo nu en dan een tikkie vilein over. Toch is Van der Net allerminst een vilein persoon.

Het tegendeel is, voor zover ik dat kan beoordelen, eerder het geval. Ik ben het maar al te vaak, qua politieke denkbeelden, niet met hem eens, maar ik vind hem wel een leuke en correcte vent en als raadslid vat hij zijn taak zeer serieus op. Van der Net is in ieder geval geen ‘dertien in een dozijn’-politicus, want hij maakt van zijn hart zelden een moordkuil en houdt in zijn stellingnames nooit een slag om de arm.

Die soms wat on-politieke directheid zou hem wel eens fataal kunnen worden, want op de VVD-kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen is Van der Net op de ‘moeilijke’ plaats 7 terecht gekomen. Met die plek is het nog maar de vraag of we hem in de raad terugzien. Bij de raadsverkiezingen van 2010 verloor de VVD één zetel en ging dus van zes naar vijf. De komende verkiezingen zijn natuurlijk nog ver weg, maar een grote winst voor de liberalen valt vooralsnog niet te verwachten.

Mocht de nummer één op de lijst, Jasper Mos wederom wethouder worden, dan zou Van der Net alleen met een kleine winst (terug naar zes dus) in de gemeenteraad kunnen plaatsnemen.

Nu is formeel gesproken geen enkele plek op de kandidatenlijst een onverkiesbare plek, want met een voorkeursstemmen-campagne zou Van der Net natuurlijk óók een zeteltje kunnen veroveren. Ik hoop dat zo’n campagne er ook daadwerkelijk komt want, los van mijn persoonlijke visie op de standpunten van deze rechterflank-liberaal, vind ik zijn recht-door-zee-geluid altijd helder en verfrissend en vooral ook onontbeerlijk voor de balans in de gemeenteraad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.