Van der Linden: ,,Bert Staat het geheugen van de gemeenteraad van Dordrecht stopt

23 december 2017
Van der Linden: ,,Bert Staat het geheugen van de gemeenteraad van Dordrecht stopt

DORDRECHT - Op de website van de Christenunie/SGP in Dordrecht wordt afscheid genomen van fractievoorzitter Bert Staat, die in maart 2018 na 28 jaar de Dordtse politieke arena verlaat. Hij laat weten moeite te hebben met sociale media zoals twitter. Volgens Staat wordt vaak eerst iets geroepen, voordat mensen het onderzoeken.

Hij roept nog in herinnering dat hij in het begin had gepoogd werken om zondag aan de nieuwe spoorbrug te stoppen. Wethouder van de PvdA en theoloog Piet. C. Janse gaf Bert geen ruimte en dat was volgens de politicus een leerzame ervaring.

Het gehele verhaal bij de partij van Bert luidt:

Bert Staat is bezig aan zijn laatste maanden in de Dordtse politiek. Na drie raadsperiodes als burgerraadslid en vier als raadslid, waarvan de laatste als fractievoorzitter van de combinatiefractie ChristenUnie-SGP, vindt hij het mooi geweest. De 58-jarige Sterrenburger draagt het stokje met een gerust hart over aan de nieuwe garde. Welk advies hij hen als lokaal politicus met 28 jaar ervaring meegeeft? “Houd altijd het hoofd koel. En bezint eer ge aan Twitter begint.”

Om met dat laatste te beginnen: Staat (58) heeft zich groen en geel geërgerd aan de opmerkingen die zijn collega’s in de raad er uitflapten via het sociale medium. “Er is helemaal niks mis met een scherp debat. Integendeel zelfs. Maar laat het om de inhoud gaan en onderzoek eerst hoe dingen precies in elkaar zitten.”

Natuurlijk heeft Staat zelf ook het nodige moeten leren in de politiek vanaf het moment dat hij in mei 1990 begon, toen nog in de fractie  SGP-RPF-GPV onder leiding van Henk Mostert. In 2001 wijzigde de naam van de fractie  in ChristenUnie-SGP vanwege  de fusie tussen het RPF en GPV. “Als net begonnen commissielid dacht ik bij wethouder Piet Janse wel even af te kunnen dwingen dat er niet op zondag geheid zou worden bij de bouw van de nieuwe Spoorbrug. Ik moest het onderspit delven, een leerzame ervaring.”

Maar daar staan natuurlijk ook de nodige dingen tegenover die wel werden binnengehaald, zegt Staat. “Wethouder Sas wilde er destijds niet aan, maar na uitgebreid onderzoek en een unaniem gesteunde motie kwam er in 2006 een parkeerregeling voor bezoekers van alle binnenstadbewoners. Afgelopen zomer hebben we in de Drechtraad samen met het CDA nog iets beters kunnen bereiken met een amendement op het minimabeleid, één van de speerpunten van onze partij. Dan merk je dat je inzet er echt toe kan doen.”

Iets bijdragen kan nog beter als je in de coalitie zit. Dat bereikte de CU/SGP voor het eerst in 2002 en opnieuw in 2006 . “In 2010 kwamen we er weer naast te staan, maar in 2014 kwamen we terug in de coalitie. Je kunt dan toch meer een stempel drukken op het beleid en dat heeft Rik op respectabele wijze gedaan.” Rik is Rik van der Linden, die deze raadsperiode wethouder Verkeer en Vervoer, Duurzaamheid en Milieu en Jeugd is namens de partij en ook lijsttrekker is richting de gemeenteraadsverkiezingen. “Beleid maken doe je met zijn allen”, zegt hij er zelf over. “Maar we hebben wel geprobeerd ons stempel te drukken op de dingen die voor ons belangrijk zijn: sociaal beleid, financieel verantwoord en we hebben een flinke duw kunnen geven richting duurzaamheid.”

Op een ander zwaarwegend onderwerp kreeg de partij niet zijn zin: de verruimde zondagopenstelling voor winkels.

Van der Linden: “Daar hebben we echt een punt van gemaakt. Helaas was een duidelijke meerderheid in de raad er voorstander van.” Staat vult aan: “De Bijbel is voor ons de   inspiratiebron. Maar wij vinden het sowieso goed voor iedereen om een dag in de week even rust te nemen en tot jezelf te komen.”

Goed je ogen en oren de kost geven op straat. Dat is ook wat Staat aan de jonge garde binnen zijn partij meegeeft. “Je moet je gezicht laten zien en je blik op de samenleving verbreden.”

Van der Linden: “Er wordt weleens gezegd dat onze achterban sowieso wel op ons stemt, maar dat spreekt echt niet vanzelf. We zijn heel blij met de brede basis die we hebben, maar we moeten wel blijven vertellen waar we voor staan: betrouwbaar bestuur, omzien naar elkaar en financieel verantwoord beleid. Daarmee spreken we overigens ook mensen aan die niets met geloof hebben. We hebben nu drie zetels in de raad, met ietsje meer stemmen komt een vierde zetel in beeld.”

Bert Staat, die naast al zijn raadswerk een baan heeft bij Rijkswaterstaat, staat in de verkiezingscampagne als lijstduwer waar nodig paraat voor hand- en spandiensten en advies.

Van der Linden: “Je kunt echt wel zeggen dat het geheugen van de raad er mee stopt.” Dat ‘geheugen’ zelf kijkt dankbaar en tevreden terug: “Politiek is een prachtig vak. Het is heel mooi dat je iets kunt betekenen voor je stad en zijn inwoners en je achterban mag vertegenwoordigen. Natuurlijk heb ik ook wel tegen dingen opgezien. Maar God heeft me de kracht gegeven om dit mooie werk te blijven doen. En dat altijd in goede gezondheid. En (zijn stem stijgt een half octaaf, red.) ik had het nooit kunnen doen zonder mijn lieve vrouw Nellie. Zij heeft altijd 100 procent achter mij gestaan!”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.