Dordrecht start proef met zogenaamde 'Wasteshark'

23 maart 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Dordrecht gaat experimenteren met een aquadrone bij het schoonmaken van sloten en singels in de stad. De zogeheten WasteShark wordt ingezet om (plastic) afval en kroos te verzamelen. De proef is een gezamenlijk initiatief van het waterschap Hollandse Delta, ontwikkelaar RanMarine Technology, aannemer Krinkels, Cirkellab en de gemeente. De proef start 9 april en duurt drie maanden.

De op afstand bestuurbare aquadrone dankt zijn naam aan de 'haaienbek'. Daarmee wordt al varend afval en het kroos verzameld, ook op moeilijk begaanbare plekken. De WasteShark heeft sensoren waarmee de waterdiepte, watertemperatuur en het zuurstofgehalte in het water te meten zijn.

Primeur
De aquadrone zal in actie komen in de Spuihaven. RanMarine heeft er ervaring opgedaan in het Rotterdamse havengebied. De WasteShark is echter nog nooit in stedelijk gebied ingezet. Dordrecht heeft dus een primeur.

Innovatief
Dordrecht is de samenwerking met het waterschap, RanMarine, Krinkels en Cirkellab aangegaan omdat het zeer geïnteresseerd is in innovatieve ideeën om de stad slimmer en toekomstbestendig te maken. De stad heeft geld uitgetrokken vanuit het budget voor Smart City.
Dordrecht ziet in het experiment ook een kans om te kijken of kostenbesparingen te behalen zijn. Op dit moment zijn twee mensen een dagdeel per week aan het werk om het afval op te vissen uit de Spuihaven. Dat levert per keer zo'n drie vuilniszakken vol plastic e.d. op. Als de proef slaagt, zal de aannemer die het werk uitvoert (Krinkels) de aquadrone aanschaffen.

Bewustwording
De gemeente wil de proef ook gebruiken om mensen bewust te maken van het afval dat in de Spuihaven drijft. De inzet van de Waste Shark verbetert de waterkwaliteit en draagt zo bij aan een schone en aantrekkelijke omgeving. Dordtenaren kunnen daar zelf een bijdrage aan leveren door geen afval in het water (en op straat) te gooien. Er zijn ideeën om van het afval dat de WasteShark tijdens de proef ophaalt een kunstwerk te maken.
Demissionair wethouder Rinette Reynvaan geeft op maandag 9 april het officiële startsein voor de proef.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.