Kees Klok roept op tot hardere taal richting NS in het belang van Dordrecht

09 april 2018
Kees Klok roept op tot hardere taal richting NS in het belang van Dordrecht

DORDRECHT - Dichter C.A. (Kees) Klok neemt vandaag op zijn eigen weblog de NS de maat. Hij vindt dat dit dienstverlenend bedrijf Dordrecht minacht.

Hij roept ook op tot verzet. ,,Misschien wordt het tijd voor hardere taal", aldus Klok.

Hij schrijft verder:

Twee weken geleden nam ik de Beneluxtrein naar Antwerpen, om daar over te stappen op de intercity naar Gent. Ik bedacht dat het de laatste keer zou zijn dat ik met de Beneluxtrein reisde.

De NS laat hem sinds gisteren over het spoor van de hogesnelheidslijn rijden. Niet Roosendaal is meer de 'grensstad' met België, maar Breda.

Dat voelt slecht. Ik moest ineens denken aan Drs.P. Lang geleden, ik herinner mij niet meer hoe lang, zond de televisie een reportage uit, waarin Drs.P met de Beneluxtrein naar Brussel spoorde om daar genoeglijk een borreltje te drinken en een sigaartje te roken in een fraai etablissement in een van de passages.

Drs.P is enkele jaren geleden overleden en genoeglijk sigaartjes roken in een etablissement is er niet meer bij. In Dordrecht instappen en in Brussel uit nu dus ook niet meer.

De NS, een dienstverlenend bedrijf waarvan wij, via de rijksoverheid, allemaal aandeelhouder zijn, legt sinds jaar en dag een stevige minachting voor Dordrecht en omstreken aan de dag.

Dat blijkt uit het feestje dat werd gebouwd rond het rijden van de laatste Beneluxtrein. Eerst reclame maken voor Dordrecht als stad die het bezoeken waard is en daarna een feestje bouwen als je alweer een belangrijke treinverbinding naar die stad de nek omdraait, dat is ook tamelijk hypocriet.

'Voor giftreinen en sprintertjes zonder plee is Dordt kennelijk wél stad genoeg,' schreef columnist Kees Thies vandaag in AD De Dordtenaar. Dat tekent ook het falen van de lokale politiek, die Den Haag en Utrecht niet heeft kunnen overtuigen van het schadelijke effect dat het opheffen van diverse intercityverbindingen heeft op de regio.

Misschien wordt het tijd voor hardere taal.

Ik ben te volwassen om met een bord op het spoor te gaan zitten, ik ga liever in gesprek, maar soms worden beschaafde argumenten en redelijke eisen bewust genegeerd.

Dordrecht is in het trotse bezit van de gevaarlijkste spoorbocht van Nederland. Door die bocht schuren nacht na nacht treinen met een uiterst gevaarlijke inhoud. Misschien vinden we dat risico wel te groot om nog langer te accepteren.

Bij onaanvaardbare risico's kan het treinverkeer worden stilgelegd op last van de brandweer. Toch? Of heb ik het bij het verkeerde eind?

Tot zover Kees Klok.

De NS wilde het einde na 70 jaar van de internationale trein langs Dordrecht nog markeren.

In de buurt laat nog een woordvoerster aan het woord: Dat werd op de volgende wijze verwoord:

De Nederlandse Spoorwegen bedoelde het goed, maar in Dordrecht viel het in verkeerde aarde. We hebben het over hun uitzwaaifeest voor de laatste Benelux-intercity in Dordrecht en Roosendaal.

De NS wilde met hun uitzwaaifeest juist laten zien dat ze wel aan Dordrecht dachten, meldt AD De Dordtenaar. De spoorwegen zegt zich dan ook van geen kwaad bewust te zijn. Het uitzwaaifeest voor de laatste Benelux-intercity in Dordrecht en Roosendaal, zondagavond, was goed bedoeld. Het Dordtse deel is afgelast, want dat viel hier op het eiland in verkeerde aarde.
Ook niet goed

Woordvoerder Inge Rijgersberg van de spoorwegen vertelde aan De Dordtenaar dat ze, als ze niets zouden doen, maandag 9 april alleen maar gevierd zouden hebben dat ze voortaan over het hsl-tracé gaan rijden. En dat zou volgens haar ook niet goed zijn geweest.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.