OV vakblad signaleert reizigersbedrog van NS door Beneluxtrein langs Dordrecht uit dienstregeling te halen

13 april 2018
OV vakblad signaleert reizigersbedrog van NS door Beneluxtrein langs Dordrecht uit dienstregeling te halen

DORDRECHT - De NS doet aan reizigersbedrog en voert een mooi staaltje slimme  marketing uit. De zogenaamde nieuwe treinverbinding Amsterdam CS naar Brussel via de HSL is helemaal niet sneller dat de zogenaamde oude verbinding langs Dordrecht CS via de Beneluxtrein.

Daarover staat een artikel op de volgende website van vakblad voor het Openbaar Vervoer::

https://www.ovmagazine.nl/2018/04/sla-breda-en-zaventem-over-met-ic-brussel-1733

Op zondag 8 april reed de internationale trein voor het laatst na zestig jaar langs Dordrecht, maar het vakblad voor Openbaar Vervoer (OV) plaatst een artikel, waaruit blijikt dat het in reistijd geen winst zal opleveren.

De vraag die wordt gesteld is ook: wat is de winst nu echt van investeringen in het nieuwe traject dat in het verleden al zoveel mislukkingen heeft opgeleverd.  Daarbij wordt verwezen naar de FYRA, de trein die uiteindelijk niet reed of kon rijden.

De berekenen die door een deskundige bij OV magazine worden gedaan kunnen niet in citaten worden vervangen. We verwijzen graag naar de website van OV-magazine met een verhaal van Erik van der Kooij.

,,Je bent helemaal niet sneller in Brussel, terwijl er zo makkelijk winst te boeken is", is zijn conclusie.

Op 9 april startte de directe treinverbinding van Amsterdam naar Brussel via de HSL. Het persbericht van de NS van 15 maart kopte: ‘Half uur sneller naar België: Intercity Brussel rijdt vanaf 9 april via HSL’. Ik heb de reisplanner van de NS er op nagekeken.

Het blijkt dat de reistijd op 3 april 2.53 uur was (via Dordrecht en Roosendaal) en op 9 april 2.53 uur (via Breda over HSL-tracé). Dat is even snel.

OV magazine gaat ook terug in de tijd:

In 1979 deed de Beneluxtrein er ook via Haarlem 2.57 uur over en in 2012 reed een Beneluxtrein via Dordrecht en Roosendaal zelfs in 2.49 uur van Amsterdam naar Brussel-Zuid.

Kortom: de Beneluxtrein reed in 1979 nauwelijks langzamer en in 2012 zelfs sneller dan nu in 2018 over de dure HSL-sporen. De verwachting was dat de Fyra er in 2013 circa 1.55 uur over ging doen. Dat was pas een versnelling geweest. We weten echter hoe dat is afgelopen.

Dordrecht levert na 60 jaar geschiedenis in en weer treinverbindingen, maar in tijd lijkt het niemand iets op te leveren en voelt de stad zich wedero0m verliezer.

(Erik van der Kooij is senior consultant en projectmanager infrastructuur, openbaar vervoer, ruimtelijke ontwikkeling bij APPM.)

Voor het volledige artikel verwijzen we via de link naar de website!)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.