Kippen van Weizigt weer vrolijk buiten na opheffing ophokplicht

17 april 2018
Kippen van Weizigt weer vrolijk buiten na opheffing ophokplicht

DORDRECHT - De kippen van Duurzaamheidscentrum Weizigt mochten gisteren na 3 maanden weer naar buiten. In een kippenziel kun je niet kijken, maar de beestjes waren zeer enthousiast toen de deur van hun hok openging. Met z’n allen stormden ze het hok uit, vast op zoek naar een paar lekkere wormpjes.

Op vrijdag 13 april trok minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht in. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn. De ophokplicht is ruim drie maanden van kracht geweest.

Wel hygiënevoorschriften
Op 30 maart waren al voor enkele regio’s in Nederland de ophok- en afschermplicht ingetrokken. Vanaf vrijdag 13 april geldt er ook geen ophokplicht meer voor de andere regio’s, waaronder Zuid Holland.  De specifieke hygiënevoorschriften om stal en erf te mogen betreden blijven wel gelden. De landelijke maatregelen werden op 8 december 2017 ingesteld om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op een besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.