Film over standbeeld voor legendarische wethouder van Dordrecht Piet Janse

19 april 2018 door Hennie van der Zouw
Film over standbeeld voor legendarische wethouder van Dordrecht Piet Janse

DORDRECHT - Wethouder Piet C. Janse, die Dordrecht tussen 1974 en 1994 in die rol diende, verdient een standbeeld. Althans dat was de ludieke insteek van RTV Rijnmond journalist Thijs Blom in een afscheidsfilm, die hij in 1994 maakte.

Daarmee maakte Thijs gelijk duidelijk, dat het tijdperk van de afgelopen weekeinde overleden politicus wel heel bijzonder was. Het standbeeld staat er na een kwart eeuw nog niet op de plek van Ary Scheffer, maar de herinnering aan de man met de befaamde basstem - baas Piet - is sterk gebleven.

Janse, die ereburger is van de stad, wordt op allerlei manieren herdacht. Hij wordt een echte machtspoliticus genoemd, die zo'n rol kon spelen omdat de PvdA de grootste partij was in de gemeenteraad.

In 1974 werden 19 van de 39 stoelen in de raadszaal van het Stadhuis door PvdA-leden bezet. Thans, vanaf de verkiezingen in maart 2018, nog maar twee en zijn partij verdween in 2010 uit het dagelijks bestuur van Dordrecht.

De film van Thijs, die wordt bewaard voor de toekomst door het gemeentelijke archief, laat zien, dat een wethouder die lang de lakens uitdeelt, verschillende tongen in beweging brengt.

Janse vertelt ook over zijn bestuursstijl. Hij komt in de reacties te voor schijn als een legendarische bestuurder van Dordrecht met een geheugen als een pot.

Janse zegt zelf: ,,Als ik vandaag nee zeg, dan is het morgen ook nee".  Overigens: Toen hij afzag van de bouw van een nieuwe energiecentrale op de Staart, ook omdat landelijke plannen in de energiewereld waren bijgesteld. werd hij door GEB-personeel Piet de Draaijer genoemd.

Vol vuur en met de macht van zijn argumenten zette hij zich daartegen te weer. Ook journalisten kon hij ongezouten de maat nemen. Over dat vak maakt hij in de Thijs Blom film ook enkele opmerkingen.


Misschien daarom kreeg hij in 1994 bij zijn aftreden ook een geschenkenabonnement aangeboden van Dagblad De Dordtenaar, zo vertelt vandaag gemeentevoorlichter en oud-journalist Mark Benjamin in AD De Dordtenaar. In die tijd was Hans Kerstiens daar de hoofdredacteur totdat de krant in 2005 opging in het landelijke AD met als titel AD De Dordtenaar.

Voor de camera van RTV Dordrecht vertelde Hans Berrevoets, dat Piet Janse in 1990 een persconferentie van de rechtse Centrum Partij in Krispijn verbod.

De bijeenkomst ging vanuit een zolderraam door. Dat zinde Piet niet als locoburgemeester toen.

De woordvoerder Egbert Peree en de Vlaamse politicus Filip de Winter werden door de politie afgevoerd naar het bureau en zo kwam de bijeenkomst uitgebreid in de Nederlandse en Belgische journaals.   ,,Piet zorgde dus juist voor nieuws", aldus de journalist in een terugblik. Raadslid Chiel Koning, ook van de Centrumpartij en vertrouweling van Hans Janmaat ging bezorgd naar het bureau aan de Nassauweg.

De uitvaartplechtigheid voor Janse is vrijdag 20 april op de Essenhof. Zijn geloof zal een rol spelen, zoals hij ook lid was van de hervormde Grote Kerk gemeente.

Radiopresentator Ben Corino besteedt zaterdag 21 april in zijn programma Studio De Witt bij Drechtstad FM / RTV Dordrecht vanaf 11 uur aandacht aan  de betekenis van Piet Janse voor de stad Dordrecht.

De oud-wethouders Jan Lagendijk (PvdA) en Dirk ten Veen (VVD) en journalist Hans Berrevoets zijn de gesprekspartners bij Studio de Witt. Dirk ten Veen maakte tussen 1987 en 1994 Piet Janse als collega mee toen burgemeester Jan Noorland voorzitter van het college was.

De 1994 film van Thijs Blom is ook op internet te bekijken:

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.