De Kunstrand stopt op de Stadswerven; afscheidsfestival op 27 mei

22 mei 2017
De Kunstrand stopt op de Stadswerven; afscheidsfestival op 27 mei

DORDRECHT - “Het bouwen van huizen komt langzamerhand deze kant op”, vertelt Yvo van der Vat, initiatiefnemer van de Kunstrand. “Aan de andere kant zijn ze een park aan het aanleggen, dat komt ook zo langzamerhand mijn kant op.” Na vijf mooie jaren met veel activiteiten stopt per 1 juli de Kunstrand op het braakliggende gebiedje met parkeerplaatsen op de Stadswerven, naast de voormailge ligplaats van de Ark.

Aan de rivierzijde van de Kunstrand staan enkele kantoorunits die omgebouwd zijn tot bar en concertruimte. De straatkunstenaars Robert en Sam brengen achter op de units nieuwe graffity aan.  Yvo is binnen aan het opruimen en maakt koffie. “Aan de ene kant prima dat de gemeente het contract niet verlengt, maar ja als het werd verlengd, dan was ik hier nog gebleven. Ik vind het wel leuk, het is een mooie plek. Je ziet het, het zonnetje schijnt, er is een picknicktafel, het is gewoon heerlijk vertoeven hier. Hier gebeuren allemaal leuke dingen.”

Verhuizing
“Ik moest laatst ook uit mijn atelier aan de Vrieseweg en daar was ik eerst even mee bezig. Als ruimtelijk kunstenaar heb ik nogal veel materiaal. Dat neemt allemaal wat tijd in beslag. Je ziet het, hier staat ook nogal wat materiaal. Dat wordt een grote verhuizing. Nu heb ik mijn atelier bij mijn zwager in de tuin. Hij heeft een grote caravanstalling achter zijn huis . Daarin had hij een oefenruimte gemaakt die hij niet meer gebruikt. Een plek van vijf bij vijf meter en daarbuiten staan ook nog allemaal spullen. Voor nu is dat wel even ok. De verhuizing heb ik nu afgerond. Daarna moest ik wat werken. Naast de kunst ben ik decorbouwer, dat heeft allemaal raakvlakken. Hier bouw ik eigenlijk ook met elk festival een decor.”Foto: facebookpagina Kunstrand

De units zijn verplaatsbaar. Yvo denkt hardop waar eventueel de nieuwe plek kan komen. “In het centrum zal moeilijk zijn, zo'n plek vind je niet zo snel, je zit met het geluid hè? Iemand zei laatst: “waarom doe je het niet in het Wantijpark?” Volgens mij is dat niet zo realistisch en ik denk dat het wantijpaviljoen het ook niet zo leuk vindt. Ik zit meer die kant op te denken.” Yvo wijst richting Staart. “Bij de Papendrechtse brug in de buurt, of bij de scoutingsclubs achter het Wantijpark. Ik denk dat het dan een heel andere vorm krijgt als ik weer iets nieuws doe. Het wordt geen kunstrandje nummer 2. Dit is ook zo gegroeid, ik wist niet wat het zou worden.”

Creatieve ontmoetingsplek
“Ik probeerde hier een stadsstrand te creëren, maar je mag hier niet zwemmen en het zou teveel geld kosten. Dan wilde ik wel een creatieve ontmoetingsplek. Dat is dus hoe het is ontstaan, in een tentje. Ik dacht: wat ga ik allemaal organiseren. Toen heb ik me een beetje laten beïnvloeden door wat mensen voor ideeën naar binnen brachten. Inmiddels heb ik over de honderd dingen georganiseerd, van een picknick evenement tot concerten.”

De concerten vinden zowel binnen als buiten plaats. “Vrijdag staat er weer een band uit Zwitserland. Ze zijn op tour, dus hebben een paar gaten en dan is het ook nog betaalbaar voor mij. Ik probeer op deze plek altijd gratis entree te doen. Dat vind ik belangrijk omdat het een openbare plek is. Dat wordt wel gewaardeerd volgens mij. Ik wil laten zien dat het voor iedereen is, ook al hebben ze geen cent te makken en nemen ze hun eigen drank mee, dat maakt niet uit. Je merkt na een tijdje dat mensen het tof vinden wat je doet en als ze de bands leuk vinden, kopen ze een cd'tje of geven aan de bar wat extra geld en zeggen: “hier geef maar aan de band”. Dat vind ik eigenlijk veel leuker. Dat verwacht je gewoon niet hè? Er zijn Franse bands die eenmalig iets gedaan hebben in Nederland, dan kunnen ze zeggen dat dat in een container was in Dordrecht. Toch wel weer grappig.

Er moet iets gebeuren voor de jongeren, anders gaan ze zich vervelen, of ze trekken massaal de stad uit, naar Breda of Rotterdam. Dan wordt het hier een dooie boel. Je moet de jongeren zien te houden, het is de nieuwe generatie die de stad weer moet maken. Als je wilt dat de winkels zo wie zo dicht gaan, dan moet je vooral de jongeren wegjagen."Foto: facebookpagina Kunstrand

Oude circuspoort
Voor de units staat een oude circuspoort. Yvo heeft die van het failliete Circus Royal overgenomen. “Het is nog een verwijzing naar vroeger. Hier in de buurt stond het oude circus. Zo ben ik hier ook begonnen, het was een braakliggend terrein. Ik had een cirkel vrijgemaakt in de bush bush en heb er een zandvlakte van gemaakt. Ik heb een bandje uitgenodigd, een parasol meegenomen en een strandstoel en wat mensen uitgenodigd van de Staart. Er kwam iemand in een rolstoel die hebben we met zijn allen hop de zandvlakte opgetild. Dat was leuk. Toen moest ik weg, want het was vervuilde grond. Ze hebben het helemaal uitgegraven. Daarna kwam de Ark pas en ben ik gaan werken in de Biesboschhallen, daar deed ik een jaartje technisch onderhoud. Toen kwam dit grasstukje en ik dacht: het is toch wel leuk om iets te creëren. Ik was hier voor de Ark, toen weer weggegaan, toen kwam de Ark en kwam ik ook weer terug."

De opbrengsten van het kleine barretje gaat naar de bands. Verder krijgt Kunstrand subsidie van stichting Doen en de gemeente Dordrecht. Die gaat deels op bij het aanvragen van de vergunningen, die Yvo per activiteit moet aanvragen. Yvo: “Stichting Doen vroeg wel eens: “is er nog plek voor spontane ideeën van burgers?” Daar is deze plek op gebaseerd. Het probleem is dat ik zes weken van tevoren een vergunning aan moet vragen. Het idee is wel spontaan, maar erna moet ik toch weer gaan plannen, anders gebeurt er niks. Ik doe het voor de mensen naast mijn kunstenaarschap. Ik vind het gewoon ook leuk om dingen te organiseren.” Na de Kunstrand kunnen we nog van Yvo horen bij het radioprogramma Via Cultura, dat hij presenteert. Ook is hij gevraagd wat te organiseren bij Bibelot. Daar heeft hij pas met 14 acts het driejarig bestaan van Via Cultura gevierd.

Afscheidsfestival
Het afscheidsfestival "Van het Randje" is op 27 mei, in samenwerking met stichting Zwarte Lola en Buitengewoon. “Het wordt een mix van bandjes en dj's en we proberen kunstacts te plaatsen. ik krijg ook aanbiedingen, iemand wilde eigenlijk haar verjaardag vieren op die datum. Ik zei: “waarom doe je dat niet tegelijkertijd?” Zij neemt de band Sin Pausa mee. En iemand kwam met de Rotterdam Ska Jazz Foundation. Zo groeit het festival vanzelf."

Inmiddels houden de straatkunstenaars het even voor gezien. "Is er al wat te zien?" vraagt Yvo nieuwsgierig aan Robert. “Nee nog niet. Over twee weken, het is een opzetje”, antwoordt Robert. Met zijn allen halen we van achter de units een paar houten minitribunes weg, daar komt voorlopig een crossveldje.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.