Onderzoek naar rol Politieke Politie in Dordrecht tijdens bezetting

23 april 2018 door Hennie van der Zouw
Onderzoek naar rol Politieke Politie in Dordrecht tijdens bezetting

DORDRECHT - De Rotterdamse politieman en historicus dr. Frank van Riet is een onderzoek begonnen naar de rol van de Politieke Politie van Dordrecht. Dit onderdeel van het Dordtse politiekorps kende tijdens de bezetting enkele fanatieke jodenjagers, onder wie Harry Evers en Arie den Breejen. Samen met andere politieagenten hebben zij tientallen Dordtse Joden en tegenstanders van het naziregime gearresteerd. Hij zoekt nabestaanden van hen, die hem kunnen helpen aan aanvullende, onbekende informatie, en roept mensen hem te benaderen via een e-mail.

Frank van Riet promoveerde in 2008 op het proefschrift Handhaven onder de nieuwe orde. Daarin geeft hij een overzicht van het functioneren van het Rotterdamse politiekorps tijdens de Tweede Wereldoorlog. In november 2016 publiceerde het boek De bewakers van Westerbork. Dat beschrijft de – tot dan toe onderbelicht gebleven − organisatie en bewaking van dit Drentse kamp, dat het Nederlandse voorportaal was van de Holocaust.

Ruim anderhalf jaar geleden startte Van Riet een nieuw onderzoek, dit keer naar de Politieke Politie in Dordrecht, het lokale politiekorps en de vervolging van foute agenten. Hij wil “veel breder gaan” dan wat Ad van Liempt en Sytze van der Zee over de lokale jodenjagers Evers en Den Breejen hebben opgedolven in hun respectieve boeken Jodenjacht en Vogelvrij. Hij wil “elk facet van de bezetting” in zijn onderzoek aan de orde stellen, zoals het verzet, de collaboratie, de vervolging en voorbeelden van verraad.

In het Nationaal Archief heeft hij Van Riet in de afgelopen tijd de dossiers doorgenomen van de twee beruchte politieagenten, en die van hun handlangers. Bij zijn onderzoek wil Van Riet zich niet beperken tot de strafdossiers alleen. “Die geven in veel gevallen een eenzijdig beeld.” Daarom zoekt hij naar materiaal dat nog niet eerder voor een onderzoek is gebruikt. Hij hoopt dat er nog nabestaanden zijn “die een en ander kunnen aanvullen, ontkrachten of bevestigen”.

Frank van Riet is te benaderen via zijn e-mailadres: f.van.riet@kpnplanet.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.