SGP herdenkt honderdste geboortedag precies op 24 april in Grote kerk van Dordrecht

21 april 2018
SGP herdenkt honderdste geboortedag precies op 24 april in Grote kerk van Dordrecht

DORDRECHT - De landelijke SGP organiseert op dinsdag 24 april een bezinningsbijeenkomst in de Grote kerk van Dordrecht. Het is precies de dag dat honderd jaar geleden de SGP in Middelburg werd opgericht.

De samenkomst in Dordrecht is vanzelfsprekend. De SGP liet altijd - zeker in het verleden - in de Tweede Kamer het Dordtse geluid horen.

Dat ging terug naar de Dordtse Synode van 1618-1619, die dit jaar op allerlei manieren 400 jaar later de aandacht krijgt. De Dordtse leerregels, de Dordtse kerkorde en de Dordtse Statenbijbel zijn besluiten toen, die Dordt een plek gaven in de vaderlandse en kerkelijke geschiedenis.

De Grote Kerk was toen en ook nu een belangrijke herdenkingsplek in de geschiedenis van Dordrecht, Nederland en ook tot ver buitten de landsgrenzen van Nederland. Al eerder hield de SGP een landelijke zangavond in de Dordtse kerk.

Enkele jaren geleden was er nog een discussie, waaraan zeker het Reformatorisch Dagblad (RD) aandacht besteedde, om het partijkantoor van de SGP naar Dordrecht te verplaatsen. Dat haalde het toch niet in de partij. Het jubileum partijcongres met als spreker premier Mark Rutte is ook vandaag (21 april) in Nieuwegein.

Daar spreekt ook de partijleider, fractievoorzitter in de kamer Kees van der Staaij.

(bericht SGP)

Op dinsdag 24 april bestaat de SGP precies 100 jaar. Daarom organiseert de SGP ’s avonds in de Grote Kerk van Dordrecht een jubileumbijeenkomst. Het programma bestaat uit samenzang en orgelspel door de bekende organist Pieter Heykoop en uit bijdragen van 3 bekende SGP’ers. Partijvoorzitter M.F. van Leeuwen blikt terug op 100 jaar SGP. Politiek leider Kees van der Staaij kijkt naar de SGP in het heden. En SGP-jongerenvoorzitter Willem Pos werpt een blik op de toekomst.

Zet u deze bijzondere jubileumbijeenkomst in uw agenda? De avond begint om 20.00 uur. Aansluitend is er gelegenheid tot een hapje en een drankje. We zien er naar uit om u te ontmoeten.

(bericht website SGP )

Op 24 april 2018 is het 100 jaar geleden dat de SGP in Middelburg werd opgericht. De stuwende kracht achter de oprichting en de uitbouw van de partij was ds. G.H. Kersten. Op deze pagina vindt u boeken en artikelen die gaan over de geschiedenis van de partij. Lees hier een korte beschrijving van de partijgeschiedenis. In ons archief treft u alle publicaties aan.

In 2017 verscheen het boek Een versplinterd landschap. Bijdragen over geschiedenis en actualiteit van Nederlandse politieke partijen. Jan Schippers schreef daarin een bijdrage over de geschiedenis en actualiteit van de SGP (vanaf p. 167). U kunt het boek hier gratis downloaden.

Wetenschappelijke beschouwingen over de SGP kunt u vinden op de website van DNPP.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.