Bewegen wordt veel leuker voor opgenomen ziekenhuispatiënt

04 mei 2018 door Hennie van der Zouw
Bewegen wordt veel leuker voor opgenomen ziekenhuispatiënt

DORDRECHT - Patiënten die tijdens een ziekenhuisopname in beweging moeten komen om hun herstel te bevorderen, kunnen dat nu in het Albert Schweitzer ziekenhuis (locatie Dordwijk) op een leuke en speelse manier doen. De Stichting Kiosken heeft hiervoor twee hulpmiddelen geschonken: een spelsysteem van het merk Silverfit (vergelijkbaar met de bekende Wii voor thuis) en een hometrainer van dezelfde producent, waarmee de fietser zich via een groot scherm waant in een mooie en steeds veranderende buitenomgeving.

De fysiotherapeuten van het ziekenhuis hadden een aanvraag ingediend bij de stichting, die als doel heeft het ondersteunen van patiëntcomfort uit de opbrengst van cadeauwinkeltjes in het ziekenhuis. De aanvraag ter waarde van 14.500 euro werd gehonoreerd. De toestellen staan inmiddels opgesteld in de oefenzaal en worden nu gebruikt bij de therapie.

“Tijdens een ziekenhuisopname lig je als patiënt tachtig procent van de tijd in bed”, legt fysiotherapeut Frank de Kort uit. “Wanneer wij patiënten willen activeren en mobiliseren, moeten we dat passieve patroon zien te doorbreken. Dat wordt veel gemakkelijker als we het bewegen aantrekkelijker kunnen maken.” De patiënt kan met het spelsysteem zittend, staand en zelfs vanuit een rolstoel allerlei spelletjes doen, waarbij diverse spieren en gewrichten worden gestimuleerd doordat er bijvoorbeeld moet worden gebukt, opgestaan, gelopen of een bepaalde beweging moet worden gemaakt.

Ook cognitief wordt de patiënt uitgedaagd doordat er reactie- en herkenningselementen in de spellen zitten. “Er is zóveel variatie dat we voor iedere patiënt wel een geschikte oefening kunnen vinden”, aldus De Kort. “We zijn er dan ook erg blij mee.” De aanvraag werd mede gedaan uit naam van de afdelingen Geriatrie, Psychiatrie en Neurologie, die de beide ‘Silverfits’ ook gaan gebruiken voor hun patiëntengroepen, bijvoorbeeld mensen die een beroerte hebben doorgemaakt. De apparaten zijn mobiel en kunnen dus naar een andere afdeling worden gereden. De fysiotherapeuten zullen het personeel daar gaan trainen om ermee te werken, zodat zo veel mogelijk patiënten er profijt van kunnen hebben.

Foto Frederike Slieker
Tijdens de officiële overhandiging probeert bestuurslid Meta Koudstaal van de Stichting Kiosken (rechts) de nieuwe Silverfit uit, samen met fysiotherapeut Silke van Ras. Links op de achtergrond staat fysiotherapeut Frank de Kort.


_________

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.