Op de Essenhof klinken wederom 112 namen van zij die vielen

06 mei 2018
Op de Essenhof klinken wederom 112 namen van zij die vielen

DORDRECHT - Op weg naar de herdenking van 75 jaar bevrijding - in 2020 - klonken op de gemeentelijke begraafplaats de Essenhof zondag 6 mei 112 namen van gevallenen.

Leerlingen van het Insula college en leden van scouting Tesra lazen de namen.

De traditie van de bijeenkomst op de algemene begraafplaats dateert van direct na de tweede wereldoorlog om rouw en verdriet een plek te geven.

Burgemeester W. Kolff wees in zijn toespraak ook op het grote belang om hieraan aandacht te geven. ,,We moeten verhalen blijven vertellen. Het verleden en het heden is de toekomst".

In de zogeheten oude aula was er is een plechtigheid met ook stemming muziek. Daarna werden kransen gelegd door de burgemeester bij het monument bij de ereveleden. Vervolgens was er een tweede kranslegging bij het Indie-monument.

Dordrecht heeft ervan gekozen in het verre verleden om op de eerste zondag van mei stil te staan bij namen van zij die vielen voor onze vrijheid of hun plicht deden. ,,We willen herdenken opdat er geen oorlogen meer zijn".

Komende week zijn er nog enkele herdenkingen op het eiland van Dordrecht:

(bericht gemeente)

Herdenking 6 mei: omgekomen militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in voormalig Nederlands-Indië

Op zondag 6 mei  vindt een herdenking plaats op de algemene begraafplaats De Essenhof, aan de Nassauweg 200 te Dordrecht. Tijdens deze plechtigheid worden militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom Dordrecht voor onze vrijheid gesneuveld zijn én Dordtenaren, die in voormalig Nederlands-Indië omgekomen zijn, herdacht. De plechtigheid begint om 10.30 uur in de Thuredrith aula; de inloop is vanaf 10.00 uur. Burgemeester Kolff houdt een toespraak. Vervolgens zal hij namens het gemeentebestuur zowel bij het Oorlogsmonument als bij het Indiëmonument een krans plaatsen.

Herdenking 12 mei : VOPET
Op zaterdag 12 mei vindt om 11.15 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de Vereniging Oud Pontonniers en Torpedisten (VOPET) plaats op de algemene begraafplaats De Essenhof.

Tijdens deze herdenking worden de gevallen oud-strijders uit de meidagen van 1940 en de omgekomen militairen in de huidige conflictgebieden herdacht. Wethouder Lambrechts zal namens het gemeentebestuur een toespraak houden en een krans leggen bij het oorlogsmonument.

Herdenking 12 mei : Stichting Artilleriemonument Dubbeldam

Burgemeester Kolff is aanwezig bij de herdenkingsplechtigheid van de Stichting Artilleriemonument Dubbeldam. De plechtigheid, waarbij de krijgsverrichtingen van de derde afdeling van het 14e Regiment Artillerie te Dubbeldam herdacht worden,  begint om 10.00 uur met een informele ontvangst in De Gravenhorst.

Om 11.00 vertrekt het gezelschap naar het Damplein. Vervolgens vindt de kranslegging bij het monument plaats, waarbij burgemeester Kolff namens het gemeentebestuur van Dordrecht rond 11.15 uur een krans zal plaatsen. Na de kranslegging zullen tijdens een afsluitende bijeenkomst in De Gravenhorst verschillende sprekers zijn waaronder de heer Van Liempt en burgemeester Kolff.

Herdenking 14 mei: Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940.
Op maandag 14 mei vindt om 13.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de Stichting Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940 plaats bij het monument aan de Rijksstraatweg ter hoogte van nummer 160. U kunt in de berm van het fietspad naar de Moerdijkbrug plaatsnemen. Loco burgemeester Sleeking zal namens het gemeentebestuur van Dordrecht een krans bij het monument plaatsen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.