Historisch brugwachtershuisje krijgt nieuw informatiebord

14 mei 2018 door Hennie van der Zouw
Historisch brugwachtershuisje krijgt nieuw informatiebord

DORDRECHT - Een nieuw Buddingh'-boek en een nieuw ANWB informatiebord over het werk van C. Buddingh'  (1918-1985) op een Brugwachtershuisje worden woensdag 23 mei onthuld. Dat gebeurt vanaf elf uur op de kop van de Voorstraat bij de Leuvebrug in het zicht van de toren van de Grote Kerk.
Het brugwachtershuisje is voor dichter Buddingh' een historische, maar koude plek. Hij beschouwde het aan het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw als een werkhuisje. Zo vertaalde hij er uit het Engels naar het Nederlands toneelspelen van William Shakespeare.

Het Buddingh’ Genootschap zegt bijzonder blij te zijn dat Kees Buddingh' juist op 23 mei aandacht krijgt. Het is precies de geboortedag van zijn vrouw Christina (Stientje) Buddingh’-Van Vuren (1923-2017). In zijn dagboeken en zijn gedichten speelde Stientje evenals zijn zoons Sacha en Wiebe een belangrijke rol.

Biograaf Wim Huijser zal tijdens de onthullingen op 23 mei zowel aandacht besteden aan het brugwachtershuisje als aan de poëzie van Buddingh'. Hij zal tevens het eerste exemplaar van de door hem samengestelde bloemlezing Een geluk bij een ongeluk overhandigen aan loco-burgemeester en wethouder Piet Sleeking. Het nieuwe boek bevat een keuze uit de gedichten van Buddingh’ en is een uitgave van Uitgeverij Rainbow in Amsterdam.

Sleeking  zal met de voorzitter van het Buddingh genootschap, Hans Berrevoets, het nieuwe infobord op het brugwachtershuisje onthullen. Dit past ook helemaal in de aandacht in Dordrecht voor de vier zonen, die als geschiedenis delen dat zij in 1918 zijn geboren. ”Buddingh'  geeft nog steeds inspiratie, want we zingen zijn gedichten ook nog dit jaar", aldus Joke Snijders bestuurslid van het genootschap en ook muzikaal leider is van de muziekgroep Dichterbij.

Berrevoets vindt dat Dordrecht de stad persoonlijker maakt met informatie op belangrijke punten: ,,Het bord op het brugwachtershuisje rond de herinnering aan Buddingh' versterkt het DNA van Dordrecht. Daarnaast geeft het een aanknoping om tijdens wandelingen door de stad verhalen over de dichter te vertellen. Ik denk dat juist Dordrecht als oudste stad van Holland,  op weg naar 800 jaar stad en stadsrechten in 2020 meer punten nodig heeft om Dordrecht beter te leren kennen. Dan voelen mensen van alle generaties zich ook meer thuis. Buddingh' levert als oer-Dordtenaar - dat blijft duidelijk – in elk geval nog genoeg inspiratie op."  De nieuwe tekst op het ANWB-bord komt voort uit voortgezet onderzoek van biograaf Wim Huijser.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.