Herdenking bij monument Moerdijk

15 mei 2018 door Paul Schrandt
Herdenking bij monument Moerdijk

DORDRECHT - Het is 13 mei 1940. Duitse troepen zijn in opmars naar de Hollandse machtscentra. Ze stuiten op meer verzet dan verwacht. Vanuit het zuiden willen de troepen over de Moerdijkbruggen, via Dordrecht, naar Rotterdam en Den Haag. Het Nederlandse leger wil dit verhinderen en besluit in een ultieme poging om deze bruggen te laten bombarderen. Helaas is de opzet mislukt en verloren zeven jonge mensen het leven. Vandaag, op 14 mei, is dit herdacht bij een monument dat is opgericht voor deze tragische gebeurtenis.

De toenmalige Luchtvaartafdeling van het leger zette op de bewuste Tweede Pinksterdag haar laatste Fokker T.5 bommenwerper in, vergezeld van twee Fokker G.1 jagers. Bij zowel de legerleiding als de bemanningen was bekend dat het een kamikazepoging was. De vijand verdedigde de brug hevig met een aantal snelle Messerschmitt-jachtvliegtuigen. In de vroege ochtend misten de bommen hun doel. Hierna zijn de T.5 en één G.1 ten prooi gevallen aan de Duitse jagers, waardoor alle zeven inzittenden om het leven kwamen. De oudste hiervan was slechts 27 jaar oud…

Sinds 2015 worden deze zeven jonge mannen jaarlijks herdacht bij het monument. Dit staat aan het fietspad in het verlengde van de Rijksstraatweg, bij Willemsdorp. De heer Wim Anceaux heeft hiervoor de ‘Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940’ opgericht. De kleinschalige, informele herdenking begon om 13.00 uur. Hierbij waren sprekers, genodigden en belangstellenden aanwezig, waaronder twee klassen groep 8 van de Julianaschool uit Dubbeldam. Wim Anceaux opende de herdenking, waarna de heer Rijk van de Lagemaat alle sprekers introduceerde.

Namens de gemeente Dordrecht sprak locoburgemeester Piet Sleeking, die sprak over de verworven vrijheid en het doorgeven van de boodschap aan de jeugd. Daarna sprak Andries van der Wal, van de Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument. Hij vertelde op indrukwekkende wijze over de systematische uitsluiting van Joodse kinderen tijdens de oorlog. Maar ook vertelde hij over moedige mensen die juist voor deze kinderen opkwamen. Als laatste droeg een van de leerlingen een gedicht voor.

Na het trompetsignaal werd er twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het Wilhelmus. Hierna werd er een krans gelegd door gemeente Dordrecht, de Koninklijke Luchtmacht, de stichting, familie Van den Breemer en verwanten van de familie Anceaux. Hierbij assisteerden de leerlingen van de Julianaschool. Tijdens de kranslegging maakte een Harvard van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht een aantal flyby’s. 

Zoals ook tijdens de herdenking in 2017 werden de schoolklassen met oude legervoertuigen van Stichting Triskontakten van en naar het monument vervoerde. Daarnaast waren er ooggetuigen aanwezig, nabestaanden en nabestaanden van overlevenden van deze missie. Bijzonder dit jaar was de flyby van de Harvard, een geschenk van de Koninklijke Luchtmacht. Verder werkte alles mee aan een kleinschalige, persoonlijke en integere herdenking.

Foto's: Paul Schrandt

Foto's: Paul Schrandt

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.