Parkhuis combineert groen met grijs

22 mei 2018 door Hennie van der Zouw
Parkhuis combineert groen met grijs

DORDRECHT - Begin juli 2018 worden 706 zonnepanelen op de daken van drie verschillende locaties van het Parkhuis geplaatst. Het Parkhuis wil maatschappelijk verantwoord ondernemen en energiewinning via zonnepanelen is één van de duurzame oplossingen.

‘Wat is er nou mooier dan energie winnen uit zonlicht? De locaties van het Parkhuis worden van buiten én van binnen steeds groener door Grijs, Groen & Gelukkig*. Het Parkhuis wil niet alleen goede zorg bieden, maar wij nemen ook onze verantwoordelijkheid ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst’, aldus Paul van Gennip, bestuurder van het Parkhuis. Met het plaatsen van de zonnepanelen verwacht het Parkhuis een eigen energieopwekking van maar liefst 188.500 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 63 huishoudens. Daarnaast reduceert het Parkhuis haar CO2 uitstoot met ruim 100 ton per jaar. Dit staat gelijk aan ruim 20 keer per jaar een retourvlucht nemen naar Australië.

Welke drie locaties?
Het gaat om de hoofdlocatie in Dubbeldam (Haaswijkweg Oost 69a) waar 185 cliënten wonen met dementie, ook op jonge leeftijd en cliënten met psychische problemen op oudere leeftijd. De tweede locatie is in Stadspolders (Chico Mendesring 819a) waar 42 mensen met het syndroom van Korsakov wonen. De laatste locatie is werkplaats ‘In Bedrijf’ (Egstraat 10) waar op maat gemaakte dagbesteding wordt geboden.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie die is toegezegd door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Door deze subsidie is de investering aantrekkelijker geworden. De terugverdientijd komt nu uit op ongeveer negen jaar.

*Wat is Grijs, Groen & Gelukkig?
Het Parkhuis is als landelijke koploper een voorbeeld voor andere organisaties in een proces van vergroening. Het Parkhuis zorgt er samen met IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) voor dat bewoners en bezoekers een gelukkige groene oude dag hebben door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen zij onder andere door de omgeving te vergroenen metbehulp van het plaatsen van plantenwanden in de huiskamers. Plantenwanden zorgen voor een gezonder binnenklimaat. Wageningen Environmental Research doet momenteel onderzoek bij o.a. het Parkhuis naar het effect op het cliëntwelzijn en de afname van het ziekteverzuim onder medewerkers.

Klik hier voor meer informatie over dit onderzoek.

Een ander voorbeeld van Grijs, Groen & Gelukkig is het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma zoals de natuurkoffer. Door de geur van dennennaalden, het voelen aan een ruwe bolster van een kastanje, het proeven van zelfgemaakte bramenjam komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek. De natuur wordt ingezet als middel om herinneringen op te halen. Met hulp van betrokken medewerkers en vrijwilligers kunnen bewoners en bezoekers genieten  van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.