Buddingh'-gedicht Blauwbilgorgel onthuld als onderdeel van poezieroute in Leeuwarden

15 januari 2017
Buddingh'-gedicht Blauwbilgorgel onthuld als onderdeel van poezieroute in Leeuwarden

DORDRECHT/LEEUWARDEN - Een Dordtse ereburger, C.Buddingh' , is burgemeester van Dordrecht Arno Brok al vooruit gegaan naar de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden. Hij is zaterdag onderdeel geworden van een in 1993 begonnen poëzieroute met zijn eind 1942 geboren gedicht De Blauwbilgorgel. Het gedicht is onthuld op een bijzondere plek.Gerk Koopmans werd zo zaterdag 14 januari officieel uitgeluid als directeur van het Natuurmuseum Fryslân.
De poëziesteen met daarop het bekendste gedicht van C.Buddingh'  (1918-1985) is nu te vinden voor de entree van het museum.  Buddingh'  liet het geboren worden op zijn bed in het sanatorium Zonnegloren in Soest. De latere internationaal schaakmeester Constant Orbaan lag twee bedden van hem vandaag en werd betrokken in de creativiteit van Buddingh'.  Een gedicht over een bijzonder dier past helemaal bij een natuurmuseum, zo wordt gevonden in Friesland.

Scheidend directeur Koopmans heeft iets met de fantasiewereld, zoals Buddingh'  die heeft geschetst.  Toen hij één jaar directeur was, kreeg hij van zijn personeel een echt ei van een ‘Blauwbilgorgel’. Dat unieke exemplaar heeft altijd een ereplek gehouden op zijn bureau.

Er was in Leeuwarden nog meer Dordtse historie zichtbaar. De in Dordrecht geboren en getogen  burgemeester Ferd Crone verrast Koopman met een onderscheiding: Hij kreeg het Leeuwarder Leeuwtje, een gouden speldje dat wordt uitgereikt aan personen of vertegenwoordigers van organisaties die zich voor de gemeente Leeuwarden of de Leeuwarder samenleving verdienstelijk hebben ingezet.  Buddingh' staat op de 47 ste steen in de route, die al past in de komende status van Leeuwarden in 2018 van culturele hoofdstad van Europa.

Op 24 februari zwaait Dordrecht met een bijzondere raadsvergadering burgemeester Arno Brok en vanaf 1 maart is hij de nieuwe commissaris van de Koning in Friesland. Zijn herinnering aan Dordrecht wordt nu ook gevoed met het gedicht van Buddingh'.  Brok heeft zich in Dordrecht ook ingezet voor een biografie over C.Buddingh' . Zo was hij betrokken bij een Buddingh'  week en las hij gedichten van de dichter die zichtbaar waren in de Vleeshouwersstraat. Zo werd in november 2010 de 25 ste sterfdag van de Dordtenaar herdacht.

In 2015 werd die gepresenteerd in het Stadhuis van Dordrecht en kreeg wethouder van cultuur Piet Sleeking het eerste exemplaar overhandigd.  Wim Huijser is de biograaf van Buddingh'  en hij is ook bestuurslid van het Buddingh' genootschap onder voorzitterschap van Hans Berrevoets.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.