Presentatie van boek met de beste verhalen C. Buddingh

14 februari 2018

DORDRECHT - In het honderdste geboortejaar van de Dordtse schrijver/dichter C. Buddingh'  verschijnt een bundeling van zijn beste verhalen. De presentatie daarvan is donderdag 22 februari vanaf 20.00 uur in de Centrale Bibliotheek. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar verzorgt  de bundeling van zijn beste verhalen. Buddingh’-biograaf Wim Huijser (onderste foto), deed de samenstelling van het nieuwste boek en gaf die als titel mee: Bazip, Deibel en andere verhalen. Hij schreef een uitgebreid voorwoord om het prozawerk van Buddingh' in de tijd te plaatsen.

Het eerste exemplaar van het boek wordt op 22 februari aan de Groenmarkt 153 overhandigd aan locoburgemeester Piet Sleeking. Hij is een geboren Dordtenaar en heeft een bijzondere band met het werk van Buddingh'. Journalist en voorzitter van het Buddingh' Genootschap Hans Berrevoets zal de presentatie leiden. Hij zal biograaf Wim Huijser interviewen over het actuele Buddingh’-boek. Ook het Dordtse Muziektheater Hollands Diep werkt mee en zal iets laten klinken, dat hoort tot het programma rondom de vier zonen van Dordrecht.

Op C. Buddingh' wordt dit jaar geregeld de schijnwerper gezet, maar ook op componist Kors Monster, verzetsheld Aart Alblas en illustrator Otto Dicke. Zij delen 1918 als geboortejaar. Locoburgemeester Sleeking was namens de gemeente Dordrecht in mei 2016 gastheer in het stadhuis toen voor de eerste keer werd gesproken over welke inspiratie de ‘Vier zonen’ in 2018 konden geven aan activiteiten met toekomst. Van Buddingh’ verschijnen later dit jaar nog een poëziebloemlezing en een uitgave van de strip Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie.De bijeenkomst rondom de prestatie van het boek, die gratis toegankelijk is, kan worden gezien als eerste zichtbare activiteit in het jaar van de vier zonen van Dordrecht.

Klassiekers
Vanuit Dordrecht was Kees Buddingh' - die in 1985 overleed -  een bekende Nederlander.  Onder zijn literaire naam C. Buddingh’ mag hij gerekend tot een van de populairste en toegankelijkste dichters van zijn generatie. Hoewel hij zijn grootste bekendheid dankt aan zijn gedichten, waaronder evergreens als ‘De blauwbilgorgel’ en ‘Pluk de Dag’, mag een deel van zijn proza zeker tot de klassiekers worden gerekend. De noemen zijn: De avonturen van Bazip Zeehok, de voetbalverhalen ‘Leve het bruine monster’ en ‘Daar ga je, Deibel!’, en de microverhaaltjes die hij in de jaren tachtig schreef op het snijpunt van proza en poëzie.

Krijn kan weer pissen
In de nieuwe verzamelbundel is ook het verhaal ‘Krijn kan weer pissen’ opgenomen. Buddingh’ baseerde dat deels op situaties die hij meemaakte of te horen kwam ten huize van de Dordtse componist Kors Monster. Hij was daar hij goed bevriend mee. Het Dordtse Muziektheater Hollands Diep onder aanvoering van David Prins zal dit jaar een live-hoorspel van ‘Krijn kan weer pissen’ in productie brengen. Op 22 februari zal hiervan een ‘preview’ ten gehore worden gebracht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.