Kerkdienst in Dordrecht rond gewone buitengewone keuzes van verzetman Aart Alblas

27 april 2018
Kerkdienst in Dordrecht rond gewone buitengewone keuzes van verzetman Aart Alblas

DORDRECHT -  De gereformeerde jongeling uit de Wilhelminakerk in de jaren dertig van de vorige eeuw uitpopte zich in de tweede wereldoorlog tot geheim agent en verzetsman.

Hij heette Aart Alblas (1918-1944). Hij werd de meest onderscheiden Dordtenaar.

In zijn kerk in Dordecht is er zondagmorgen 29 april een bijzondere kerkdienst. Wijkpredikant Michiel de Zeeuw is de voorganger.

Het thema van de dienst tekent het leven van de Dordtse verzetsman: ,,gewone buitengewone keuzes". 

Een uitgebreide afvaardiging van de familie van de verzetsman zal de dienst in de Wilhelminakerk bijwonen.

De predikant schrijft over hun oom en oudoom Aart Alblas:  ,,Christelijk geloof en de band met de kerk waren voor hem deel van de kracht om met toewijding te kiezen voor het goede. Zelfs wanneer dat grote gevolgen kon hebben voor je leven. Hij was nog maar 25 jaar toen hij in concentratiekamp Mauthausen werd vermoord." 

Het metershoge kruis in Mauthausen, dat daar in 1986 werd onthuldop een barak door de paus, is op schaal zichtbaar in de kerk.

Ds. De Zeeuw: ,,Op de liturgische tafel zien we een gehavend kruis, werk van keramiste Gerda Vroon. Geïnspireerd op een metershoog kruis dat ze in Mauthausen zag. Een weergave van het geweld en de beschadigingen die zijn toegebracht in de bezettingsjaren, tegelijk schemert ook een gestalte van Christus door. Nabij in het lijden."

De historicus van de Wilhelminakerk, Peter Dillingh, brengt het leven van Aart Alblas dichterbij. Hij zal onder andere voorlezen uit het boek van Jelte Rep, die in 1977 dat schreef bij een serie op TV over het Englandspiel.

Aan de geheim agent uit Dordrecht is een hoofdstuk besteed met na de oorloog als bronnen kandidaat-notaris Idema, klas- en schoolgenoot Batenburg en mede-verzetsman Gerard Hueting.

Aart zag tijdens zijn geheime missie in Nederland een keer zijn ouders op een zondagmiddag vanuit een bovenraam  langs lopen over het Vrieseplein op weg naar de Wilhelminakerk.


Vier Dordtenaren worden de vier zonen van Dordrecht genoemd, want zij delen 1918 als geboortejaar. Zij staan voor een bijzondere inzet:

De herinneringen aan illustrator Otto Dicke, dichter C. Buddingh',verzetsman Aart Alblas en componist Kors Monster worden omgezet in bijzondere activiteiten. Otto Dicke werd gedoopt in de Wilhelminakerk, waar zijn vader ook lange tijd organist was naast zijn werk als ARP-wethouder van Dordrecht.  Otto maakte wel tekeningen voor boeken, die ds. Hans Bouma schreef, maar hij nam afstand van zijn gereformeerde geloof.

Voor Aart Alblas hoorde dat bij zijn motivatie om in de oorlog - vanaf mei 1940 - in het verzet te gaan. In maart 1941 ging hij per boot naar Engeland om zich te melden om dienst te kunnen doen voor zijn vaderland. Enkele maanden later landde hij vanuit de lucht in oost-Groningen met een zender om als geheim agent zijn plicht te gaan doen.

Van juli 1941 tot juli 1942 was hij met een zender vanuit Nederland actief en de enige vrije verbinding met Engeland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.