Pleidooi voor blijvende herinnering aan geheim agent Aart Alblas in midden van de stad Dordrecht

30 april 2018
Pleidooi voor blijvende herinnering aan geheim agent Aart Alblas in midden van de stad Dordrecht

UP DATE

DORDRECHT - Het Nederlands Dagblad (ND) en AD De Dordtenaar besteden aandacht aan de oproep van ds. De Zeeuw om verzetsman Aart Alblas een herinneringsplek te geven in het midden van de stad.  Daarop is al gereageerd. Zo denken mensen aan een plein of een straat. De woordvoerder van de gemeente wijst in de krant op de formele weg

,,De gemeente Dordrecht, die een speciale straatnamencommissie heeft die zich buigt over eventuele verzoeken, zegt dat er nimmer een officiële aanvraag is gedaan voor bijvoorbeeld een Aart Alblasplein. ,,Pas als er een verzoek binnenkomt zal de commissie zich er over buigen'', stelt een woordvoerder.", volgens AD/DD.

DORDRECHT - De meest gedecoreerde verzetsman en geheim agent van Dordrecht, Aart Alblas (1918-1944), verdient een blijvende herinnering in het midden van de stad.

Ds. Michiel de Zeeuw houdt hiervoor een pleidooi. Hij deed dat tijdens zijn Aart Alblas-preek in de Wilhelminakerk waartoe Aart behoorde en als gereformeerde zijn jongelinge tijd meemaakte voor de oorlog.

In 2005 werd  ter herinnering aan de betekenis van Aart Alblas een fietsbrug op de Staart naar hem genoemd. Dat vindt de predikant onderboden zoals vaker mensen te klein worden gemaakt:

,,Je zou ook kunnen denken aan de betekenis die de stad Dordrecht aan deze ‘zoon’ lijkt te geven. Je moet hier wel erg goed de weg weten om het Aart Alblas-fietsbruggetje te kunnen vinden. Zou er in het midden van de stad werkelijk geen plek te vinden zijn voor de meest gedecoreerde verzetsman? Het kost weinig moeite om voorbeelden te noemen van beperkte belangstelling voor wat gedaan is."

Zo riep hij op tot een gesprek om Aart zichtbaarder te maken in het collectief geheugen van de stad en de Dordtenaren

Marconist
Reeds eerder was er vanuit verzetsman, Jacques Batenburg, kritiek op de beperkte wijze waarop de marconist van Oranje, waarmee hij had samengewerkt in zijn woonplaats Dordrecht een plek in het collectief geheugen heeft gekregen.

Neef Janco Alblas, die de kerkdienst met twintig familieleden bijwoonde, eelt dat standpunt. ,,De enige nog levende zus van Aart, mijn tante Jos Stegeman - Alblas, was in 2016 bij de eerste bijeenkomst in het Stadhuis van Dordrecht over aandacht in 2018 voor de vier zonen. Ze heeft toen wethouder en loco-burgemeester Piet Sleeking gesproken en hem gezegd dat het de hoogste tijd was om haar broer die aandacht in zijn stad Dordrecht te geven, die bij zijn betekenis past."

De marconist van Soldaat van oranje is volgens Indië- veteraan Piet van Huizen afgescheept met een bruggetje. ,,Ik vind die keuze nog steeds belachelijk. Er is een actie nodig om Aart Alblas weer zichtbaar te maken in het centrum van de stad."

Gemeente
De gemeente Dordrecht koos in 2005 voor de fietsbrug tussen de Staart-oost en -west, nabij de Wantijbrug en de Rondweg, omdat in die omgeving meer mensen uit het verzet waren vernoemd. De Beinemastraat en de Beekmanstraat zijn daar voorbeelden van.

Historicus en kenner van de tweede wereldoorlog, Kees Weltevrede, sluit zich bij het pleidooi om voor een  serieuze herinnering in de stad aan verzetsman Aart Alblas. ,,Ik weet dat toen de gemeente koos voor het fietsbruggetje de helper van Aart, Batenburg, ook zwaar teleurgesteld was. Blijkbaar was er toen geen andere plek voor hem voorhanden. Ik denk dat we nu er weer eens over moeten nadenken. Misschien kennen we onze eigen geschiedenis over het verzet van Dordtenaren ook niet goed, want het is nog nooit wetenschappelijk te boek gesteld."

Weltevrede hield er al eerder een pleidooi voor om op weg naar 2020 - als het 75 jaar geleden is dat Dordrecht werd bevrijd van de Duitse bezetters - met een echt boek te komen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.