Oproep aan Gemeenteraad om Aart Alblas zichtbaarder te maken in het collectief geheugen van de stad

23 mei 2018 door Hennie van der Zouw
Oproep aan Gemeenteraad om Aart Alblas zichtbaarder te maken in het collectief geheugen van de stad

DORDRECHT - Familieleden van Aart Alblas, de meest gedecoreerde verzetsstrijder uit Dordrecht, en Dominee Michiel de Zeeuw van de wijkgemeente Wilhelminakerk-Petruskapel roepen via een brief de leden van de Dordtse Gemeenteraad op een beslissing te nemen voor creëren van een blijvende herinnering, aan onze stadsgenoot en belangrijk verzetsman: Aart Alblas, in de binnenstad van Dordrecht.

Hier de gehele brief (en ondertekening) aan de raadsleden:

"Wij willen graag uw aandacht en  beslissing vragen voor het creëren van een blijvende herinnering, aan onze stadsgenoot en belangrijk verzetsman: Aart Alblas, in de binnenstad van Dordrecht.

Aart Alblas werd geboren in 1918. Hij was in de tweede wereldoorlog een belangrijke verzetsman. Hij opereerde als geheim agent onder de schuilnaam Klaas de Waard. Hij was een jaar lang de enige directe verbinding tussen bezet Nederland en de koningin en regering in Engeland. Aart Alblas stuurde met zijn zender gecodeerde militaire en industriële informatie naar England en werkte samen met de Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema. In juli 1942 hebben de Duitsers de Dordtse radiotelegrafist door een list opgepakt en in 1944 is de hij omgebracht in het concentratiekamp Mauthausen.

Aart Alblas is de meeste gedecoreerde Dordtse verzetsman en nationaal één van de oorlogshelden met de meeste onderscheidingen.

Het is dan ook zeer terecht dat hij dit jaar in de belangstelling staat als één van de vier zonen van Dordrecht.

In 2005 werd  ter herinnering aan de betekenis van Aart Alblas een fietsbrug op de Staart naar hem genoemd. De vernoeming hebben wij als familie zeer gewaardeerd, al vonden en vinden we tegelijkertijd deze plek te onzichtbaar en geen recht doen aan zijn betekenis voor onze stad en het vaderland.

Laatst heeft ds. Michiel de Zeeuw tijdens een herdenkingsdienst voor Aart Alblas in de Wilhelminakerk het als volgt verwoord:

,,Je zou ook kunnen denken aan de betekenis die de stad Dordrecht aan deze ‘zoon’ lijkt te geven. Je moet hier wel erg goed de weg weten om het Aart Alblas-fietsbruggetje te kunnen vinden. Zou er in het midden van de stad werkelijk geen plek te vinden zijn voor de meest gedecoreerde verzetsman”?

Middels deze brief roepen wij als familie samen met Ds. de Zeeuw op tot een gesprek om Aart zichtbaarder te maken in het collectief geheugen van de stad en zo van de Dordtenaren.
Wij willen pleiten voor een prominent eerbetoon in de binnenstad voor een van de meest onderscheiden verzetshelden van ons land.

Wij zijn blij met alle nieuwe belangstelling voor Aart Alblas, zowel door de vele reacties van stadsgenoten als door de verschenen artikelen en beelden in plaatselijke en landelijke media. We willen graag dat, naast eventuele andere opties, de suggestie van Kees Thies wordt onderzocht. die hij als volgt verwoordde:

"Ik denk dat ik de oplossing heb: het pleintje tussen het Lindershuis en de Hema is nog naamloos, simpelweg omdat het adrestechnisch deel uitmaakt van het Achterom. Als dit prominente plekje wordt omgedoopt tot Aart Alblasplein is dat een relatief goedkope oplossing, aangezien de bewoners van de appartementencomplexen én de winkels gewoon het adres Achterom kunnen houden.

Dat zou zelfs dit jaar nog gerealiseerd kunnen worden, het liefst op 20 september, precies honderd jaar na de geboortedag van Aart Alblas".

We hopen dat U onze oproep wilt ondersteunen en honoreren. Uiteraard staan wij open voor overleg.

In afwachting van uw reactie:

Mevrouw J.W. Stegeman - Alblas  (zus van Aart Alblas)

Ds. M.E.G. de Zeeuw (predikant Protestantse wijkgemeente Wilhelminakerk-Petruskapel te Dordrecht)

De heer C.J. Alblas (neef van Aart Alblas)"

Tot zover de brief aan de gemeenteraadsleden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.