Studenten werken in internationale context aan case uit bedrijfsleven in Future Lab

23 mei 2018 door Hennie van der Zouw
Studenten werken in internationale context aan case uit bedrijfsleven in Future Lab

DORDRECHT - In de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht vond afgelopen week Future Lab Dordrecht plaats. Twintig studenten uit Spanje, Groot-Brittannië, Finland en Nederland werkten, onder begeleiding van een docententeam (coaches), aan een case uit het bedrijfsleven. Hierbij stond met name het leren in een team centraal. Studenten en coaches vergroten hun ’21st century skills’ in een internationale en interculturele context. Gedurende de week ontdekten de deelnemers hun eigenheid en brachten dit in om hiermee het vraagstuk te beantwoorden.

Afgelopen vrijdag presenteerden de studenten het resultaat van een week lang hard werken in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Vijf dagen lang werkten ze aan een echte opdracht uit het bedrijfsleven waarbij ze antwoord gaven op de vraag van Sander Waterval, eigenaar en bedenker van de Wikkelboat: ‘Hoe maken we de ervaring van de gebruikers met onze Wikkelboat nog unieker/persoonlijker?’ De Wikkelboat is een Nederlandse ontwerp en een varende variant op het ‘tiny house’, gemaakt van karton. Hij ligt sinds juli 2017 in de haven van Amsterdam. Bijzonder is dat gebruikers bij hun reservering bijvoorbeeld hun voorkeur voor temperatuur, verlichting en geur kunnen aangeven. Tijdens de finaledag presenteerden studenten in vijf groepjes hun ideeën om de ervaring met de boot nog unieker te maken. Sander Waterval was enthousiast over de inbreng, die varieerde van kleine, realistische ideeën tot toekomstdromen als een ‘Wikkeleiland’.

Leer jezelf kennen in contact met elkaar
Het vraagstuk voor de Wikkelboat was pittig voor de groep die divers was wat betreft opleiding, beginniveau van het onderwerp, verwachting, achtergrond en geslacht. Daarnaast ging alles in het Engels. De studenten en coaches zijn in een paar uur training voorzien van een basis waarop ze de hele week van Future Lab Dordrecht terug konden vallen: ‘solve the problem together’. Het was voor iedereen een verrassing dat ‘vreemden’ zo snel met elkaar aan de slag konden. “In het begin was ik bang dat de communicatie niet goed zou verlopen, maar in twintig minuten waren we een echt team”, vertelt een student uit Finland. Een Spaanse student vult aan: “Het uit mijn comfortzone stappen voelde erg goed, ik voelde me direct niet meer alleen.”

Culturele activiteiten
Naast het werken aan de case bestond het programma uit een aantal culturele activiteiten in Dordrecht. Aan het einde van de werkdag aten studenten samen op het gras bij het Leerpark. Dit schepte een band en bij velen viel het afscheid dan ook zwaar. Maar, wat ze ook hebben geleerd is dat ‘met de toekomst in je hand’ het contact niet hoeft te stoppen.
De methode met confrontaties, discussies en veel plezier maakten Future Lab Dordrecht, voor zowel studenten als docenten, een vernieuwende manier van leren. Ze ervaarden dat je betekenisvol bent als persoon en van elkaar leert in een team. Ze leerden een probleem als vraagstuk te zien waar diverse antwoorden op mogelijk zijn.

Rol docententeam
De docenten hadden de rol van coaches. ‘Sit on your Hands’ was het advies aan de teamcoaches, een knipoog naar hun traditioneel docentengedrag. Het kan voor docenten lastig zijn om de verantwoordelijk van een leerproces bij de student te leggen. Jonge mensen vragen ook om kennis en antwoorden. Ze doen een appèl op het diepgeworteld gevoel dat je het als docent moet weten. Een student uit Groot-Brittannië snapte de rol van de coaches uitstekend: “Je vraagt iets en je krijgt een betere vraag terug.”

Future is in our Hands
Future Lab Dordrecht is een onderdeel van het internationale project ‘Future is in our Hands’. In een periode van twee jaar werkt vier maal een team van twintig studenten uit vier verschillende landen (Spanje, Groot-Brittannië, Finland en Nederland) aan een opdracht van een week van een opdrachtgever uit het bedrijfsleven. Dit is gekoppeld aan het excellentieprogramma, een programma waarmee de scholen beogen studenten zoveel mogelijk uit zichzelf te halen. Iedere groep wordt gecoacht door twee teamcoaches, die hiervoor in december 2017 in Helsinki getraind zijn.
In maart van dit jaar werkten studenten in Helsinki aan een logistiek probleem. Afgelopen week was er een groep in Dordrecht en in oktober 2017 en februari 2018 gaan er groepen naar Groot-Brittannië en Spanje.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.