Cor Ardesch rondt Bach-project af met 18e cd

10 augustus 2016
Cor Ardesch rondt Bach-project af met 18e cd

DORDRECHT - In 2008 startte de stadsorganist van Dordrecht, Cor Ardesch, een ambitieus project: het op cd vastleggen van alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach, gespeeld op steeds hetzelfde Bach-orgel. Op 24 augustus presenteert  Cor in de Grote Kerk de 18e en tevens laatste cd in deze reeks.

Aanleiding voor het project vormde destijds de komst van een speciaal Bach-orgel naar Dordrecht. In 2007 werd in de Grote Kerk een in Nederland nog niet aanwezig type barokorgel gebouwd waarop met name de muziek van J.S. Bach optimaal tot klinken zou kunnen komen. De komst van dit
bijzondere orgel vormde de inspiratie voor het project met als bijkomend voordeel dat Ardesch het nieuwe muziekinstrument ook meteen goed kon
inspelen.

Nachtwerk
Het opnemen van de cd's was nachtwerk. Er moest immers voorkomen worden dat er verkeersgeluiden hoorbaar zouden zijn. Alle muziek is acht jaar lang op exact dezelfde wijze opgenomen. De opstelling van microfoons werd steeds minutieus, tot op de millimeter uitgemeten. Zodoende is er een uniek klankdocument ontstaan waarin de ontwikkeling van het instrument hoorbaar is.

Presentatie
Nu ook de 18e en tevens laatste cd in dit Bach-project voltooid is, wordt het eindresultaat op feestelijke wijze op 24 augustus gepresenteerd in de Grote Kerk in Dordrecht. Dit in aanwezigheid van de dhr. Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de Dordtse cultuurwethouder dhr. Sleeking en een groot aantal andere genodigden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.