Bachfestival opent met vrij toegankelijk concert in het Energiehuis

15 september 2016
Bachfestival opent met vrij toegankelijk concert in het Energiehuis

DRECHTSTEDEN - De vierde editie onder leiding van artistiek leider Marieke Grotenhuis staat in het teken van vernieuwing.

Vrijdagavond 16 september 20.30 uur is het openingsconcert van de vierde editie van het tweejaarlijks terugkerende Bachfestival dat plaatsvindt in alle  Drechtsteden. Het festival zou eerst openen met een vrij toegankelijk ‘grachten’concert in de Wolwevershaven. Dit concert wordt helaas vanwege de ongunstige weersverwachtingen  voor die dag verplaatst naar de concertzaal 'Machine 3' in het Energiehuis in Dordrecht (Noordendijk 148). Het concert wordt qua opzet en bezetting aangepast aan de binnenlocatie en blijft vrij toegankelijk voor publiek.De compositie die uitgevoerd wordt heet “Die Tiefsee”.  Het is een wereldpremière geschreven door de jonge Nederlands-Iraanse componist Reza Namavar.

Die Tiefsee is een groots opgezet werk voor de open ruimte en maakt volop gebruik van de klankmogelijkheden die de haven biedt: scheepstoeters op hoge balkons, musici op boten, de klank van onder andere de koperblazers uit de regio en van NEOS Brass Ensemble op de kades en de sopraan Johannette Zomer die -begeleid door Bart Naessens op klavecimbel- aan komt varen en haar prachtige stem door de haven laat klinken.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Etienne Siebens. Het publiek staat en zit verspreid op de kades en kiest zelf zijn favoriete klankervaring. Het intieme, historische karakter van het oudste deel van Dordrecht komt op een interessante manier tot leven. Het openingsconcert wordt herhaald op zaterdag 17 september, om 15.00 uur in de haven van Sliedrecht.

De vierde editie schakelt soepel tussen herkenning en verrassing
Deze festivaleditie schakelt soepel van traditie en herkenning naar vernieuwing en verrassing, met steeds de rijke muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt. Oude en hedendaagse muziek staan evenwaardig naast elkaar. Naast het klassieke Bachrepertoire door o.a. The Amsterdam Baroque Orchestra (met topvioliste Liza Ferschtman), Sette Voci, Harmonie Universelle en het Tulipa Consort met Johannette Zomer, kunnen we met trots zeggen dat er drie nieuwe composities in première gaan van Reza Namavar, David Dramm en Peter-Jan Wagemans.

Verder maken gerenommeerde musici en ensembles als Lunatree, Bart Schneemann, Lucia Swarts, BRISK, de continuo-sectie van de Nederlandse Bachvereniging en Ivo Janssen een mooie verbinding van nieuwe naar oude muziek. Het thema Waterwerken klinkt in vrijwel alle programma’s door. Water is zeer kenmerkend voor de regio en door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor componisten geweest.

Nieuw in het festival: Wandelen, literatuur en Bach voor Kinderen
Naast de communityconcerten bij verzorgingstehuizen en concerten voor (basis)scholen is dit jaar nieuw in het festival de muzikale wandelroute ‘Water & Welvaart’ in de historische binnenstad van Dordrecht, de Kinderbachdag en de literaire vaarroute door de binnenstad van Dordrecht. Op zondag 18 september om 12.00 uur en om 15.00 uur vaart de Dordtse fluisterboot De Dordtevear door de grachten van Dordrecht.

Op drie plekken stopt de boot waar de Nederlandse schrijvers Heytze, Mizee en Sicking persoonlijke verhalen vertellen of voorlezen over hun relatie tot Bach. Zij worden vergezeld door de musici Jan Willem Troost op cello, Vincent van Amsterdam op accordeon (winnaar Dutch Classical Talent 2016) en Michiel van Dijk op saxofoon. Ook jonge winnaars van het Prinses Christina Concours laten tijdens de wandelingen muziek van Bach horen op bijzondere monumentale locaties.

Bachfestival Dordrecht
Het Bachfestival wil bijdragen aan het bereikbaar maken van de muziek van J.S. Bach door haar kwalitatief hoogwaardig vorm te geven binnen de structuur van een biënnaal festival waarin ook plaats is voor andere kunstvormen, voor onderzoek en vernieuwing en voor een breed, betrokken publiek. Het festival streeft ernaar nieuw publiek te trekken, maar heeft tegelijk voor de gevestigde Bachliefhebber veel te bieden. „Ik wil bij iedereen nieuwsgierigheid opwekken”, zegt Grotenhuis. „Deuren openen, ongekende ervaringen en ontdekkingen bieden.” Zo heeft ze Liza Ferschtman bereid gevonden om als soliste barokviool te spelen, samen met het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman.

Marieke Grotenhuis: „Dagelijks ben ik bezig met het ontwikkelen van projecten, nieuw repertoire de wereld in te helpen, mensen met muziek kennis te laten maken en een publiek te raken met een voor velen nog steeds onbekend muziekinstrument. Hoe mooi vind ik het om iedere keer weer mensen te verbazen, een vleug geluk te laten proeven of een traan te laten wegpinken door het naar boven halen en presenteren van onvermoede nieuwe verbanden tussen oude waarden.” Voor Grotenhuis staat muziek dan ook voor verbinding, op alle denkbare manieren en niveaus. In dat streven hebben zij en het Bachfestival elkaar gevonden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.