Speciaal concert zaterdagavond 7 juli 2018 en steenlegging in Dordrecht

12 juni 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - 75 jaar geleden op 9 juli vergasten nazi’s 28 Dordtse joden in Sobibor. Maandag 9 juli worden er in Dordrecht op acht locaties zeventien nieuwe Stolpersteine gelegd. De 9de juli is een symbolische en tragische dag: precies 75 jaar geleden, op 9 juli 1943, werden in het vernietigingskamp Sobibor in Polen 28 Dordtse joden tegelijk vergast, een voor Dordrecht ongekend aantal. De Dordtse werkgroep Stolpersteine heeft de beladen datum aangegrepen om vier van deze vermoorde stadgenoten speciaal te herdenken.

De collectieve moord op Dordtse joden krijgt ook aandacht twee dagen eerder, op zaterdagavond 7 juli, in de Augustijnenkerk. Daar worden de 28 Sobibor-doden herdacht met een concert, waaraan het koor ‘Nova Voce’ o.l.v. Ilona de Kievit en de joodse zangeres Hanna Verhulst meewerken. Tevens werken mee Alisa van Dijk, viool; Arjan Versluis piano; Henske Bakker, panfluit; Johan den Hoedt, orgel en Jeanette Jelier, dwarsfluit. Zij spelen Joodse muziek en het koor zingt delen uit het Requiem van Fauré. Drs. C. Weltevrede en Dr. L.I. Hertzberger zullen ingaan op Sobibor en de Dordtse slachtoffers. Het programma begint om 20 uur.

In Sobibor zelf, een onaanzienlijk, verlaten dorp op de grens met Rusland, heeft werkgroepvoorzitter Arij Boogerman vorig jaar de 28 namen van de omgebrachte joodse Dordtenaren voorgelezen. Hij deed dat op hetzelfde, nog altijd lugubere rangeerterrein als waar joden uit heel Europa kwamen aangevoerd, waarna zij vrijwel direct naar de gaskamers werden gedirigeerd. De werkgroep, die met vier leden deelnam aan de jaarlijkse tocht langs concentratiekampen in Polen van het Nederlandse Auschwitz Comité, wilde met het oog op de 9de juli de Dordtse slachtoffers herdenken op de plek waar hun levens eindigden.

Van het voorlezen op het eindstation is een opname gemaakt, die te zien is op de website van de Dordtse werkgroep. Tot de 28 Sibobor-doden behoren ook de bijna complete families Breemer, Braadbaart, Van Beugen en Tonninge. Werkgroeplid en historicus Kees Weltevrede heeft in het digitale tijdschrift ‘Dordt Monumenteel’ zojuist een achtergrondverhaal gepubliceerd, waarin hij aan de hand van de familie Breemer laat zien “wat voor impact de Tweede Wereldoorlog op de joden heeft gehad, ook in een provinciestad als Dordrecht.”

Van lang niet alle Sobibor-doden is al een Stolperstein beschikbaar, maar voor vijf van hen al wel. Het zijn Mozes Tonninge, die destijds woonde aan de Sint Jorisweg 189, Roosje van Beugen-Monasch en Elias van Beugen (beiden Varkenmarkt 11) en Hannelore Thal (Adriaan van Bleijenburgstraat 50). Al deze vier personen zijn op 9 juli 1943 in de gaskamer geëindigd. De vijfde, Roosje den Hartog-Zwart (Varkenmarkt 13) verloor er het leven enkele maanden eerder, op 5 maart 1943.

De overige dertien steentjes komen verspreid in de stad, in de Wijnstraat, op de Patersweg, op de Varkenmarkt en het Steegoversloot De steenleggingen worden opnieuw niet door de bedenker van de struikelsteentjes, Gunter Demnig, uitgevoerd, maar door medewerkers van de afdeling Openbare Werken. In totaal telt Dordrecht na de 9de juli 117 Stolpersteine. Het streven is alle ruim 200 gedeporteerde Dordtenaren met zo’n steen in de herinnering te houden.

Het volledige programma van 9 juli, met tijdstippen en precieze locaties, staat op de website www.stolpersteine-dordrecht.nl. Daar is ook het achtergrondverhaal te vinden (nummer 68) over het drama in Sobibor.

De Augustijnenkerk staat aan de Voorstraat 216. De toegang is vrij. De deur is open om 19:30 uur. Er is een collecte voor de Stichting Werkgroep Stolpersteine Dodrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.