Kom de onafhankelijkheid van Somaliland vieren in de Buitenwacht

21 juni 2018 door Hennie van der Zouw
Kom de onafhankelijkheid van Somaliland vieren in de Buitenwacht

DORDRECHT - Een bijeenkomst in De Buitenwacht op zaterdagavond 23 juni. Deze wordt georganiseerd door de Ambassadeur van Somaliland, vrijwilliger Mohamed Boh. Hij wil iedereen uitnodigen om de onafhankelijkheid van Somaliland te komen vieren. Op deze avond kan je toespraken verwachten, eten en muziek. Onderstaand stuk van Mohamed Boh geeft meer informatie waar het over gaat:

"Het Britse Somaliland met als hoofdstad Hargeisa, is officieel gekoloniseerd door Engeland sinds 1887. Somaliland is als 15e staat in Afrika onafhankelijk verklaard door de destijds Britse koningin Elizabeth II in 1960. Daarna vrijwel meteen verwelkomd in de gemeenschap van verschillende landen die onderdeel vormen van de VN.

Na 5 dagen onafhankelijk te zijn heeft Somaliland het voorstel gedaan aan Italiaans Somalië om samen een natie te worden. Daaruit is 1 regering gevormd genaamd Somalië. Hierin werden zaken echter oneerlijk verdeeld. Somalië met hoofdstad Mogadishu, heeft alle ministeries, parlement gebouwen, presidentschap en alle politieke functionarissen op zich genomen en gestationeerd in Mogadishu.

Al snel had Somaliland hier spijt van gekregen en konden zaken niet meer terug gedraaid worden, zonder politieke spanning. Na lange tijd van clan onderdrukking, verkrachtingen en moorden werd Somaliland geen keus geboden dan terug te vechten en voor zichzelf op te komen.

Vanuit deze situatie in 1980 is Somali National Movement (SNM) ontstaan, met als doel het dictatorschap van Siyad Barre (president Somalië op dat moment) tegen te gaan. In 1988 kwam het SNM met haar leger de grote steden van Somaliland binnen. Dit was de start van een langdurige burgeroorlog die het land vandaag de dag nog steeds in de greep heeft. Nadat de legers de steden binnen waren gekomen, heeft Siyad Barre besloten om alle grote steden in Somaliland plat te bombarderen. In
1991 werd Siyad Barre en zijn leger verslagen en genoodzaakt om zich terug te trekken naar Somalië. 

Na het vertrek van Siyad Barre en zijn dictatuur stond Somaliland voor een lastige uitdaging. Het land was weer terug veroverd maar ze hadden niks. Dus er moest snel gehandeld worden en een tijdelijke regering te vormen. Sinds 1991 zijn er 4 democratische verkiezingen gehouden en presidenten verkozen. Al 26 jaar is Somaliland onafhankelijk van Somalië. Ondanks dat het land niet officieel erkend is, doet het veel beter dan Somalië en is er vrede en de mensen zijn veilig.

In Somaliland is geen sprake geweest van Piraterijen of extremistische groepen zoals de al Shabaab. Dit heeft het Somalilandse overheid tegen gehouden, hiervoor hebben ze geen enkele erkenning gekregen. In de wereld wordt altijd gesproken over Somalië maar nooit Somaliland, waardoor wij als een gezien worden, dus ook met de zelfde problemen. 

Het is mijn taak als net benoemde ambassadeur van Somaliland, om mensen en de Nederlandse regering bewust te maken van de situatie in Somaliland."

Mohamed Boh: "Ik hoop hiermee u een beeld geschetst te hebben en dat u nieuwsgierig bent geworden naar meer informatie over het best bewaarde geheim van Afrika. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur, in gebouw de Buitenwacht."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.