Drinkwaterbedrijf Oasen: 'Uitspraak rechtbank toont belang strengere regelgeving voor lozingen industrie'

28 juni 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Er zijn strengere regels nodig bij het afgeven van vergunningen voor lozingen van stoffen. Dat is de conclusie na de uitspraak van de rechtbank Den Haag op 28 juni over de zaak die Oasen tegen de lozing van Chemours had aangespannen. Gelukkig wordt sinds de verlening van de vergunning bij iedereen steeds duidelijker dat de uitstoot van GenX sterk verlaagd moet worden.
Drinkwaterbedrijf Oasen had bij de rechtbank geëist dat de lozing van chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht versneld moest worden afgebouwd. In het afgelopen jaar ontstond veel maatschappelijke, politieke en bestuurlijke druk op chemiebedrijf Chemours om de lozing te verminderen. De rechtbank heeft oog voor de maatschappelijk onrust, maar heeft in de huidige regelgeving onvoldoende gronden gevonden om de vergunning naar beneden bij te stellen. Inmiddels heeft Chemours wel laten zien dat vergaande reductie mogelijk is, door de lozing in een jaar tijd te verlagen van de toegestane 2.035 kilo naar 500 kilo per jaar. Oasen vindt het dan ook jammer dat de rechter niet is meegegaan in haar eis om de lozing ook officieel in de vergunning te verlagen.

Lozing gaat hoe dan ook omlaag
Het drinkwaterbedrijf gaat samen met de overheid onverminderd door om de lozing naar een zo laag mogelijk niveau terug te dringen. Oasen ziet zich gesteund in diverse ontwikkelingen sinds het aanspannen van de rechtszaak. Zo heeft de provincie Zuid-Holland besloten om aangescherpte eisen toe te passen voor de hoeveelheid GenX in oppervlaktewater. Ook zijn er strenge onderzoeksverplichtingen opgesteld die Chemours moet opvolgen. Tot slot werkt de overheid steeds beter samen om de regelgeving rondom lozingsvergunningen verder te verbeteren, waardoor een situatie zoals deze tot het verleden gaat behoren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.