Uitspraak rechter: 'Uitstoot GenX niet verder aan banden'

28 juni 2018 door Hennie van der Zouw
Uitspraak rechter: 'Uitstoot GenX niet verder aan banden'

DRECHTSTEDEN - Chemiebedrijf Chemours hoeft de uitstoot en lozing van GenX niet verder te beperken. Een rechter in Den Haag zegt vandaag, donderdag 28 juni dat er geen aanwijzingen zijn dat de uitstoot gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu.

De rechtszaak tegen het Dordtse bedrijf was aangespannen door drinkwaterbedrijf Oasen. Die wil dat de fabriek nog minder GenX uitstoot, omdat de stof mogelijk kankerverwekkend is.

Ophef
Chemours gebruikt GenX om kunststoffen te maken en loost het afval via de riolering en de lucht. Omdat niet duidelijk is hoe schadelijk de stof is, kwam het bedrijf onder vuur te liggen.

Deskundigen gaven omwonenden van de Dordtse fabriek bijvoorbeeld het advies om niets meer te eten uit eigen tuin, omdat de grond vervuild is. Ook het RIVM waarschuwde daar later voor.

Vergunning
De provincie Zuid-Holland paste na de ophef de vergunning aan in april 2017. Chemours mag op dit moment 2035 kilo GenX per jaar lozen. Dat is een flinke verlaging ten opzichte van begin 2017 toen het bedrijf nog 6400 kilo per jaar mocht uitstoten.

Oasen vond de beperking niet ver genoeg gaan en stapte naar de rechter. Die oordeelt nu dat een verdere beperking niet nodig is, omdat niet is aangetoond dat GenX schadelijk is. Dat is precies wat Chemours ook altijd al zegt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.