De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling

03 juli 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Schilderkunst is een krachtig medium. Met nieuwe middelen en motieven – en door zich te verbinden met andere media – geeft ze uitdrukking aan deze tijd. Door oude genres nieuw leven in te blazen, weet de schilderkunst nog altijd een kritisch kunstpubliek te raken. De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling – nu te zien in het Dordrechts Museum – laat zien dat het schilderen nog altijd actueel en springlevend is.

Maar liefst 28 Nederlandse schilders uit verschillende generaties tonen een selectie van hun meest recente werk. Van gevestigde namen tot relatief onbekende kunstenaars. Dat levert een divers en boeiend beeld op van de Nederlandse schilderkunst van nu. Schilderijen waarvan de verf in sommige gevallen zelfs nog nat is. Schilder Gijs Frieling werkt nog deze week – samen met de Dordtse kunstenaars Rinus Blommaert, Geerten ten Bosch en Ad Wesseling – aan een wandschildering op een prominente plek in het museum.

Knipoog
De titel van de tentoonstelling verwijst naar een schilderij van René Daniëls The Most Contemporary Picture Show (1983). Een eerbetoon aan een kunstenaar die belangrijk was voor de herleving van de schilderkunst en met zijn werk generaties na hem weet te inspireren. Het is ook een relativerende knipoog. Deze expositie is geen 'top 28 van de Nederlandse schilderkunst'. Het is een keuze die laat zien wat de hedendaagse schilderkunst in al haar verscheidenheid kan.

Voor eeuwig jong
Het Dordrechts Museum verzamelt vanaf de oprichting in 1842 schilderijen. Inmiddels kun je er door zes eeuwen Nederlandse schilderkunst dwalen. Ondanks dat in de beeldende kunst van nu andere media – zoals fotografie, installatie, belevingskunst en videokunst – domineren, richt het museum zich nog altijd op de schilderkunst.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij THOTH een rijk geïllustreerde catalogus. Een serie gesprekken schetst een beeld hoe de deelnemende kunstenaars aankijken tegen thema’s als vernieuwing, vakmanschap en maatschappelijke engagement. In een aantal essays, geschreven door zowel kunstenaars als curatoren, komt de positie van de schilderkunst in de hedendaagse beeldende kunst aan bod. Deze is voor € 27,50 o.a. in de museumwinkel verkrijgbaar.

Met werk van:
Philip Akkerman - Frank Ammerlaan - Tjebbe Beekman - Morgan Betz - Marlene Dumas - Bob Eikelboom – Ricardo van Eyk - Gijs Frieling - Fons Haagmans - RaQuel van Haver - Natasja Kensmil - Carla Klein - Klaas Kloosterboer - Jacco Olivier - Ronald Ophuis - Jan van der Ploeg - Thomas Raat - Michael Raedecker - Rafaël Rozendaal - Han Schuil - Esther Tielemans - Sarah Verbeek - Toon Verhoef - Helen Verhoeven - Emo Verkerk - Willem Weismann - Robert Zandvliet - Ina van Zyl.

Foto: Zaalimpressie, Foto van Bram Vreugdenhil

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.