Arie Schippers maakt winnend ontwerp standbeeld Willem van Oranje

18 juli 2018 door Hennie van der Zouw
Arie Schippers maakt winnend ontwerp standbeeld Willem van Oranje

DORDRECHT - Het kunstwerk van Willem van Oranje dat in 2019 plaats krijgt op de hoek Statenplein/Hofstraat, voor de gevel van de Berckepoort, is een ontwerp van Arie Schippers. Het beeld wordt door de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting geschonken aan de stad Dordrecht.

Vier kunstenaars – Anne Wenzel, Arie Schippers, Pieter Laurens Mol en Johan Tahon – zijn gevraagd een ontwerp te maken voor een 'monumentale sculptuur die op een herkenbare wijze voor een breed publiek Willem van Oranje verbeeldt'. De keuze voor het beeld was in handen van een deskundige jury met Dordtse wethouder Cultuur Piet Sleeking als voorzitter. Zij kozen voor het werk van Schippers omdat het ontwerp weliswaar traditioneel is, maar interessant en vooral ook monumentaal oogt. “Dit ontwerp is het meest passend is bij de rol van Willem van Oranje in de historie van Dordrecht,” aldus Sleeking.

Publiekslieveling
Ook het publiek had in de keuze voor het standbeeld een stem. 493 bezoekers van de expositie Sprekend De Zwijger in Het Hof van Nederland gaven aan welk ontwerp hun voorkeur heeft. De stem van het publiek telde mee als één jurystem. Het voorstel van Schippers kwam ook daar als winnaar uit de bus.

Over Arie Schippers
Arie Schippers (Rotterdam, 1952) volgde een traditionele opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam. Dit vakmanschap vormt de basis van zijn werk. Hij begon als schilder van groepsportretten, landschappen en gezichten op de hedendaagse stad. Begin jaren tachtig ging hij ook beeldhouwen. Veelal borstbeelden van imaginaire figuren geïnspireerd op personen uit de geschiedenis en de literatuur.

Foto: Situatieschets standbeeld op de hoek Statenplein/Hofstraat, voor de gevel van de Berckepoort, een van Nederlands oudste monumentale woonhuizen waar de Prins diverse malen verbleef.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.