‘Café Americain’ komt terug naar de Groenmarkt

01 augustus 2018 door Hennie van der Zouw
‘Café Americain’ komt terug naar de Groenmarkt

DORDRECHT - De Bibliotheek AanZet en Stichting Philadelphia hebben op 30 juli een intentieverklaring getekend, waarin het voornemen is vastgelegd dat Philadelphia het leescafé in de bibliotheek gaat exploiteren. Met de verbouwing van de Stadsbibliotheek in de tweede helft van dit jaar, wordt er voorzien in de behoefte aan een leescafé aan de voorkant van het gebouw: Café Americain. Vernoemd naar het café dat eerst was gevestigd op de locatie van de bibliotheek. AanZet is erg blij om de samenwerking tussen twee maatschappelijke organisaties in het hart van de stad verder uit te breiden. Het leescafé is een eerste stap in de verbouwing van de Stadsbibliotheek, die invulling geeft aan het vernieuwde concept van de bibliotheek van de toekomst.

Samenwerking
Met het leescafé biedt de Stadsbibliotheek haar bezoekers een laagdrempelige horecavoorziening. Deze is bedoeld als plek waar je komt om te lezen, te werken of gewoon om elkaar te ontmoeten. Een uitnodigende plek dus voor iedereen; niet alleen voor bezoekers van de bieb. “Wij zijn enthousiast over deze samenwerking met Philadelphia”, zegt waarnemend directeur-bestuurder Chantal Cunnen van de Bibliotheek AanZet. “Door de opening van het leescafé wordt de bibliotheek een echte ontmoetingsplek waar Dordtenaren graag en gemakkelijk binnenstappen. En dat past precies bij onze nieuwe rol."

Na de verbouwing ontwikkelt de bibliotheek zich nóg meer tot een plek waar kennis, ontwikkeling en ontmoeting centraal staan. Dit doet zij onder meer door intensief samen te werken met andere partijen. Philadelphia ondersteunt mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt om mee te doen in de maatschappij en verheugt zich op een prettige samenwerking: “Zo kunnen zij hun talenten ontdekken, zichzelf verder ontwikkelen en een waardevolle bijdrage leveren. Om succesvol participeren mogelijk te maken, is het belangrijk om samen mogelijkheden te creëren. Door het opzetten en bemensen van dit soort mooie initiatieven als de koffiecorner in de Stadsbibliotheek, geven we mensen echt een kans om te groeien. En dat is mooi om te zien!”, aldus Rob Cornelissen, regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding.

Planning
Achter de schermen is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de plannen voor de verbouwing en de vernieuwde dienstverlening. De komst van het leescafé is een eerste stap in die richting. Architect Jan-David Hanrath maakte de tekeningen voor de verbouwing. En begin juni werd de opdracht gegund aan ETB Noord. Samen met een aantal bouwpartners gaan zij deze klus klaren. De voorbereidingen zijn in volle gang en de komende maanden worden zaken verder uitgewerkt. Het streven is om op 1 oktober met de verbouwing te starten en voor begin 2019 alle inwoners te verwelkomen in hun eigentijdse bibliotheek.

Bij de foto: Bibliotheek AanZet en Philadelphia verheugen zich op verdere samenwerking
Op de foto zijn te zien: Rob Cornelissen (regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding) en waarnemend directeur-bestuurder Chantal Cunnen (de Bibliotheek AanZet)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.