Dordtse zoon C.Buddingh' (1918-1985) roept nog veel herinneringen wakker

08 augustus 2018
Dordtse zoon C.Buddingh' (1918-1985) roept nog veel herinneringen wakker

DORDRECHT - De Dordtse zoon C.Buddingh' (Kees) werd dinsdagavond in de Stadsbibliotheek herdacht.

De dichter, schrijver, schaker werd op 7 augustus 1918 aan de Riouwstraat geboren. Tijdens de herdenking aan deze zoon van Dordrecht herinnerde biograaf WIM HUIJSER daar nog aan. ,,Het geboortehuis van Kees is nog niet gemarkeerd". Dat is wel gedaan met Bankastraat 62. Daar woonde de dichter tot zijn dood in november 1985.

Het project de vier zonen van Dordrecht, dat in 2016 met medewerking van de gemeente Dordrecht in het Stadhuis werd gelanceerd door Bart van Aanholt van de Stadsbibliotheek en Hans Berrevoets, probeert de vier prominente Dordtenaren weer een plek in het collectief geheugen te geven. Illustrator Otto Dicke (3 mei), verzetsheld Aart Alblas (20 september) en componist Kors Monster (27 december) delen met Buddingh' 1918 als geboortejaar.

Familiekring
Tot 1985 werd elk jaar de verjaardag van de dichter in familiekring gevierd en bij persoonlijke vriend Roel Leentfaar en zoon Sacha kwamen nog herinneringen boven tijdens de bijeenkomst.  ,,Kan je als het honderd jaar geleden is, zijn verjaardag weer vieren en herdenken? Dat blijkt te kunnen", aldus Huijser aan het begin van de bijeenkomst mede namen het Buddingh' genootschap.

Vooraf had Bart van Aanholt aangegeven dat de bibliotheek graag meewerkt aan de vier zonen van Dordrecht en volgend jaar komen ook de dochters van Dordrecht eraan. ,,We hebben alleen geen vier dochters  van naam ontdekt, die 1919 als geboortejaar delen zoals wel met de vier zonen". Op 5 september is in de bieb de startbijeenkomst dochters van Dordrecht, zo vernamen de zestig mensen die samen rond 7 augustus 1918 en Buddingh' herinneringen ophaalden.

(foto: biograaf Wim Huijser (links) en Ton Delemarre

Populaire
De biograaf  vond dat Buddingh' mag worden gerekend  tot de meest populaire dichters van zijn generatie. ,,Hij introduceerde het alledaagse taalgebruik in de poëzie en bracht deze onder een groot publiek. Daarbij voelde Buddingh’ de literaire tijdgeest uitstekend aan of liep daarop vooruit. Zijn stem riep bij voorbaat een glimlach op, terwijl in zijn poëzie ernst en melancholie steeds vaker de boventoon voerden. Zijn oeuvre geldt als een belangrijke barometer van de naoorlogse literatuur in Nederland. Een groot deel van zijn teksten behoort ook nu nog tot de literaire canon."

Op drie radiozenders had een dag eerder Huijser laten weten dat Buddingh' had gezorgd voor de democratisering van de poëzie.  Zijn stem was ook een handelsmerk en die klonk Dordts. Nadat Bart van Aanholt een verhaal van columnist Kees Thies van AD De Dordenaar had gelezen, klonk in de bieb ook de stem van Kees. hij bracht zijn ode aan de stad Dordecht, die hij had geschreven in opdracht van de gemeente Dordrecht bij de opening van het Stadskantoor aan de Spuiboulevard.

Delemarre
Ton Delemarre, jarenlang het gezicht van de gemeentelijke kunst- en cultuurwereld, hield een pleidooi om Buddingh' en zijn vriend Otto Dicke te gaan verbeelden.  Zijn actie heeft de steun van het Buddingh' genootschap, aldus voorzitter Hans Berrevoets. Ton wilde zich nog niet vastleggen op plek en vorm: ,,Als we maar willen dat Buddingh' en Dicke een beeld krijgen en wat mij betreft samen in een beeld".

De literaire nalatenschap van Buddingh' is nog zeker niet uitgeput. Buddingh’s biograaf Wim Huijser stelde in het kader van het honderdste geboortejaar al een bloemlezing met beste verhalen – Bazip, Deibel en andere verhalen - en een keuze uit zijn poëzie – Een geluk bij een ongeluk - samen. Op Buddingh’s geboortedag zelf verscheen bij Houtpers Wageningen het 100-regelige gedicht Wie maakt mij wat.

(De voorzitter van het Buddingh' genootschap Hans Berrevoets bekijkt de expositie in de Stadbibliotheek over de vier zonen)

Livense
Maar dat is nog niet alles. In september verschijnt bij uitgeverij Liverse nog een uitgave van een van de 32 vrijwel vergeten stripverhalen die Buddingh’ samen met tekenaar Otto Dicke tussen 1955 en 1965 voor een viertal Zuid-Hollandse dagbladen maakte onder de titel ‘De avonturen van Spekkie en Blekkie’.

Ook selecteerde Huijser een viertal teksten - poëzie en proza - voor een CollectionBox met vier MatchBoox, de literaire parels in een lucifersdoosje.

(Sacha Budidngh' bij boeken van zijn vader)

Jaar
Op 24 november tenslotte wordt dit bijzondere Buddingh’-jaar in Dordrecht afgesloten met de poëziemanifestatie Budding(h’) Poets – Ontluikende dichters in Schouwburg Kunstmin. Hier zal het overgrote deel van de winnaars van 30 jaar C. Buddingh’-prijs acte de présence geven.

Na de bijeenkomst in de bibliotheek wandelden de mensen naar het teekengenootschap PICTURA.  Daarvan waren Buddingh' en Dicke en zij hadden er een werkkamer. Uiteraard werden onderweg bekende en minder bekende plekken bezocht , die door het werk van de Dordtse dichter een plek in het collectief geheugen hebben. Naast Pictura was in het verleden nog cafe Loeve aan de Voorstraat. Otto en Kees gingen er vaak biljarten  ,,Ik ging soms mee en dan kreeg ik een chocomol" zo herinnerde zoon Sacha zich nog.

De dichtkunst van Buddingh' heeft, honderd jaar na zijn geboorte, nog niets aan toegankelijkheid verloren.

Dijkshoorn
Nico Dijkshoorn - dichter van de wereld draait door - vindt nog steeds door Buddingh' te zijn opgevoed. Andere liefhebbers laten nog zijn dagboeken om het Dordrecht van toen en nu te blijven proeven en beleven.

Tijdens de bijeenkomst was namens schaakclub Dordrecht, waarvoor Buddingh' ook landelijk speelde, bestuurslid TON SLAGBOOM aanwezig. Ook de schaakwereld is Buddingh' niet vergeten en ook achter de 64 velden roept Kees nog veel herinneringen wakker.

(Biograaf Wim Huijser met het gezicht van het radioprogramma Studio De Witt, Ben Corino)

Bron kleurenfoto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.