Honderd jaar standbeeld van Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug Dordrecht

31 juli 2018
Honderd jaar standbeeld van Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug Dordrecht

DORDRECHT - Op 20 augustus 2018 is het precies 100 jaar geleden dat het standbeeld van Johan en Cornelis de Witt werd onthuld op de Visbrug. Dat is een historische datum: op 20 augustus 1672 werden de broers vermoord. Het standbeeld heeft ook de status van een monument.

Ben Corino van studio de Witt houdt het verhaal rond de broers ook levend.

(wikipedea)

DORDRECHT - Johan (Jan) de Witt (Dordrecht, 1625 – Den Haag 1672), heer van Zuid- en Noord-Linschoten, Snelrewaard, Hekendorp en IJsselvere, was tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk negentien jaar lang raadpensionaris van het graafschap Holland en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn broer Cornelis (Dordrecht, 1623 – Den Haag 1672) was onder meer ruwaard van de Heerlijkheid Putten, baljuw van de Beijerlanden en burgemeester van Dordrecht. Op 20 augustus 1672 werden de gebroeders De Witt vermoord in Den Haag.

Nadat in 1902 een comité werd samengesteld om een monument voor stadhouder Willem III op te richten, gingen er geregeld stemmen op om voor Johan de Witt een standbeeld op te richten.[1] In 1913 werden er twee comités gevormd: één voor de oprichting van een standbeeld voor Johan in Den Haag en één voor de oprichting van een monument voor de gebroeders De Witt in Dordrecht. Voorzitter van het Dordtse comité was baron Sweerts de Landas Wyborgh, commissaris van de koningin. Beide comités besloten te gaan samenwerken. Giften die zonder nadere bestemming binnenkwamen, zouden gelijkelijk tussen de comités worden verdeeld.[2] Koningin-moeder Emma gaf een bijdrage aan beide comités.[3]

Eind 1915 werd bekendgemaakt dat de opdracht voor het beeld in Dordrecht was gegund aan beeldhouwer Toon Dupuis. Zijn ontwerp werd in september 1917 in het stadhuis tentoongesteld.[4] Dupuis beeldde de raadpensionaris zittend af, met zijn broer staand. Het beeld werd in brons gegoten bij de Delftse gieterij N.V. F.W. Braat. De zandstenen omlijsting werd ontworpen door architect Dirk Roosenburg en uitgevoerd bij Steenhouwerij vh Kooy in Den Haag.

Op 12 juni 1918 werd in Den Haag het standbeeld van Johan de Witt, van de hand van Fré Jeltsema, op de Plaats onthuld. De onthulling in Dordrecht vond een aantal maanden later plaats, op 20 augustus 1918, de dag dat de broers werden vermoord. Prof. dr. Brugmans hield een rede in de Waalse kerk, waarna het beeld door voorzitter baron Sweerts de Landas Wyborgh werd overgedragen aan de gemeente en door burgemeester Hillebrand Jacob Wichers in dank aanvaard.[5][6]

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.