Locoburgemeester Piet Sleeking spreekt op maandagavond 20 augustus op Visbrug bij Johan en Cornelis de Witt herdenking

07 augustus 2018
Locoburgemeester Piet Sleeking spreekt op maandagavond 20 augustus op Visbrug bij Johan en Cornelis de Witt herdenking

DORDRECHT -Locoburgemeester en wethouder Piet Sleeking zal namens de Dordtse overheid spreken op maandagavond 20 augustus op de Visbrug naast het standbeeld van de in 1672 op 20 augustus vermoorde broers Johan en Cornelis de Witt.

Om zeven uur begint dan een bijeenkomst om stil te staan bij de moord op de broers in Den Haag 346 jaar geleden.

Pas op 20 augustus 1918 kwam er op de Visbrug een standbeeld om de grote betekenis van de Dordtenaren terug te brengen in het collectief geheugen.

Presentator Ben Corino - van het radioprogramma Studio De Witt op zaterdagmorgen bij RTV Dordrecht - is aanjager van de herdenking. Hij is bezig om een passend programma samen te stellen en zal zelf ook het woord voeren.

Hij is blij met de aanwezigheid van een bestuurder van Dordrecht in de persoon van Piet Sleeking. ,,Ik vind dat we recht moeten doen aan de historie". In eerste instantie leek de gemeente niet te gaan inhaken op honderd jaar standbeeld van de broers op de Visbrug, maar Piet Sleeking liet weten het een belangrijk feit te vinden waaraan hij graag zijn medewerking wil geven. Daarom kreeg Ben Corino het bericht door vanuit het Stadskantoor dat de locoburgemeester zal komen spreken.

Op RTV Dordrecht zegt Corino dat het standbeeld van de broers beeldbepalend is ook voor Dordrecht.

Ook columnist van AD De Dordtenaar, Kees Thies, benadrukte het belang van de geschiedenis van de broers voor hun stad Dordrecht en de vaderlandse historie. Op zijn vaste plek in de krant juichte hij de inzet van Ben Corino toe om aandacht te besteden aan het gegeven, dat op 20 augustus 2018 het precies honderd jaar geleden is dat er een standbeeld op de brug kwam.

Prof. Maarten van Rossem steunt de aandacht voor de broers De Witt en de herdenking bij het standbeeld.  ,,Hij is op vakantie op 20 augustus, maar voor het weekeinde zal ik hem kunnen interviewen", aldus Corino. De stem van Van Rossem zal op 20 augustus dan ook klinken als onderdeel van het programma. Ook Kees Klok, historicus, zal spreken.

Johan de Witt was van 1650 tot 1672 raadspensionaris van de republiek van de zeven provincies. Hij wordt gezien als de eerste en direct laatste burgerpresident van het land.  Zijn vader was ook al een prominente Dordtenaar en Nederlander en stuurde zijn zonen naar de Latijnseschool aan de Nieuwstraat.  Op die plek zit nu bioscoop The Movies.

De school van de broers heet nu het Johan de Wittgymnasium.

Sleeking - die vanaf 2010 eerste loco-burgemeester en wethouder in het college van b. en w. is - heeft meermalen zijn band met de historie van de stad, en zeker de betekenis van de twee broers onder woorden gebracht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.