Herdenking moord gebroeders De Witt

21 augustus 2018

DORDRECHT - Gisteravond werd voor de tweede keer bij het standbeeld bij de Visbrug de moord herdacht op de gebroeders Cornelis en Johan de Witt in 1672.


De zangstem van Ilona, "Thisgirlslife Ilona” de gitaar begeleiding door Wim Bevelander.

Onder andere wethouder Piet Sleeking en organisator Ben Corino stonden stil bij de rol van de Dordtse broers in de vaderlandse politiek.


Links Ben Corino en rechts Kees Klok

Initiatiefnemer Ben Corino blikt tevreden terug op de herdenking van de gebroeders De Witt: 

"The day after........
Vandaag heb ik een wat rustige dag na alle voorbereiding van de gebroeders De Witt herdenking. Maar wat was het mooi! De zangstem van Ilona, "Thisgirlslife Ilona” de gitaar begeleiding door Wim Bevelander. De speech van wethouder Piet Sleeking die ondermeer refereerde aan het feit dat het nep nieuws waar wij het heden ten dage over hebben ook in de periode van de broers speelde. Het leidde tot een verkeerde beeldvorming dat uitmondde in een hetze tegen de broers. Met als uitkomst de beestachtige, geregisseerde, politieke moordpartij in Den Haag.

Maar ook het te horen radiointerview dat ik met Maarten van Rossem had. Zijn uitgesproken kritische beschouwing over de rol van prins Willem III. De doceerles van dichter en historicus Kees Klok. Waar ik mij bij kan voorstellen dat zijn leerlingen vroeger aan zijn lippen hingen. Het gedicht dat hij voordroeg waarmee hij aantoonde dat de op hol geslagen massa niet exclusief voor de periode van 1672 gezien mag worden. En wat was het geluid kwalitatief goed verzorgd door Jasper Esseboom. Iedereen werkte belangeloos mee aan dit budgetloos burgerinitiatief. Zo werd dit herdenkings evenement een succes. Dat de gebroeders De Witt meer gaan leven in Dordrecht bleek ook uit de grote opkomst.

Na afloop werd ik door veel mensen aangesproken. Een toevallig passerende toerist die vertelde dat hij deze avond veel had opgestoken over de betekenis van Johan en Cornelis De Witt. Ook Angelo, een student en aanstaand docent geschiedenis voor het voorgezet onderwijs begreep na deze herdenking hoe verbonden de broers met Dordrecht en de regio zijn. hij gaf aan dat hij deze kennis nadrukkelijker in zijn lessen zou gaan meenemen.

Zo kijk ik met een warm en tevreden gevoel terug op deze avond in de wetenschap dat er een kleine stap is gezet om de gebroeders De Witt meer onder de aandacht van de Dordtenaren te brengen. Jan en Kees zijn immers onze beroemdste en belangrijkste Dordtenaren alle tijden. En volgend jaar weer? Jazeker, en met de intentie om hierin de samenwerking met de landelijke vereniging ”Vrienden van De Witt” op te trekken en wie weet komt er een Johan de Witt jaar ergens medio de twintiger jaren. Namens het bestuur van De vrienden van De Witt was in ieder geval gisteravond Christiaan de Witt aanwezig", aldus Ben Corino.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.