Kleurrijke Mensen - Geert ter Steeg - Cinema The Movies (met video)

21 mei 2015
Kleurrijke Mensen -  Geert ter Steeg - Cinema The Movies (met video)

DORDRECHT - Regelmatig interviewt Dordrecht.net kleurrijke Dordtenaren. Dit keer een interview van Karel Thieme met Geert ter Steeg, directeur van Cinema The Movies in Dordrecht. 

Het  is dinsdagmiddag. Ik sta voor een karakteristiek 17e eeuws pand op de hoek van de Nieuwstraat. De deur van de ingang van Cinema The Movies gaat met een zwaai open; "Welkom Karel, kom binnen!" Het is Geert ter Steeg zélf die me hartelijk ontvangt. Ik herken hem, heb hem twee keer zien 'optreden'; de eerste keer, bij toeval, in een talkshow van 'Rondje Theater' in Schouwburg Kunstmin. De tweede keer bij de première van de Nederlandse speelfilm Ventoux in Cinema The Movies, waar hij, voorafgaande aan de vertoning, een inleiding verzorgde. Zijn enthousiasme, kennis en uitstraling waren mij bij beide gelegenheden opgevallen; “Ik vind het heerlijk om over films te vertellen”.  Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking met ‘de man achter’ het Cinema The Movies-Concept’, waar filmbeleving verder gaat dan de vertoning op het witte doek.                  

Een eerste indruk
Geert  is nog even in een gesprek verwikkeld. Het geeft mij de gelegenheid even rond te kijken in het sfeervolle Diva’s, dat ook gevestigd is in, en deel uitmaakt van, Cinema The Movies. Het interieur is warm en vriendelijk.  Aan de muren hangen lijsten met oude filmtitels, op de tafel staan brochures van de filmagenda. Er staan  óók  menukaarten; in deze bioscoop kun je dus óók dineren. Mijn oog valt op Filmmenu’s: diner inclusief filmkaartje  € 24,- “Dat is goed te doen.” schiet door mijn  hoofd . Even later heeft Geert de bespreking met de bezoeker voor mij afgerond.

Waar stond je wieg?
We drinken samen thee als ik hem als eerste vraag naar waar zijn wieg heeft gestaan. Hij komt uit Dieren.  Zijn opa had daar een zadelmakerij, zijn ouders een winkel in lederwaren en sportartikelen. Het ondernemen, pionieren, aanpassen, innoveren, hard werken en de noodzaak om geld te verdienen heeft hij van huis uit meegekregen.  Niet verwonderlijk dus dat hij economie ging studeren.

Gepakt door kunst en cultuur
In zijn studententijd, in Tilburg, maakte hij kennis met kunst, cultuur en film. Hij werd er door gepakt. Als voorbeeld van wat kunst met hem kan doen vertelt hij over een bezoek aan het Museum Tate Modern in Londen. Toen hij daar een schilderij van de Amerikaanse abstracte expressionist Mark Rothko bekeek, werd hij daardoor zo diep geraakt dat moest hij huilen. Geert:  “Wonderlijk, maar het gebeurde.” Hij heeft nog overwogen om zijn studie economie af te breken en naar de filmacademie over te stappen. Er klinkt enige weemoed in zijn stem, maar…  als econoom weet hij nu ook hoe een onderneming gerund moet worden. Geert vervolgt:  “In het culturele landschap zijn tal van activiteiten gesubsidieerd. De uitgaven zijn gekoppeld aan vaste inkomsten. In diverse culturele organisaties heb ik daar mee te maken gehad.  Dat ligt hier voor mij heel anders.

Een handelsreiziger in kunst
“The Movies Dordrecht  BV is een onderneming die werkt zonder subsidies. Winst maken is dus noodzakelijk. Maar winst maximaliseren is dat niet.” Geert is zich evenwel  terdege van bewust dat cultuur en vermaak/entertainment samen dienen te gaan; “Ik ben een handelsreiziger in kunst. Cinema The Movies is een soort van winkel. Ik wil de bezoekers optimaal van dienst zijn. Dan komen ze graag terug. Waar en wanneer nodig breid ik de mogelijkheden en service uit. Wat dat betreft sta ik nu, als ondernemer, dichter bij de ondernemersbeleving mijn vader dan in de afgelopen zeventien jaar die ik in de gesubsidieerde sector werkzaam was. Mijn vader was ook altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, naar wat we nu ‘The Next Level’ zouden noemen.

Cinema The Movies…. méér dan alleen een bioscoop
In Cinema The Movies staan de filmvertoningen in de vier zalen met, bij elkaar, in totaal 380 stoelen centraal, maar qua beleving is er, voor wie dit wenst, meer  mogelijk. Iedere bezoeker (of misschien is gast een betere benaming) beleeft Cinema The Movies op zijn of haar eigen manier. Er zijn ook filmliefhebbers die zich in filmclubs verenigen. Voor dergelijke groepen liefhebbers worden besloten vertoningen verzorgd. Voorafgaand aan de film geeft Geert een inleiding en na afloop is er een nabespreking. Dat zorgt voor een levendige interactie.
Ook Diva's, in Movie-sfeer, zorgt voor aanvullend vermaak en beleving. Bezoekers kunnen er niet alleen iets drinken, maar ook  gezellig én lekker eten, met aansluitend de film.
Voor het restaurant en de catering is Geert een samenwerkingsverband aangegaan met de ervaren horecaman Ronald  Kuijer. Vanaf de opening van Cinema The Movies, in september 2013, is sprake van een succesvolle samenwerking.


Uniek is ook de loungecinema, met slechts 27 zitplaatsen, die verhuurt wordt voor privévoorstel-lingen. “Daar” zo legt Geert uit “is de klant ‘baas’; hij/zij bepaalt welke film er vertoont wordt. Onlangs was dat de klassieker West Side Story, die iemand, samen met vrienden en familie wilde bekijken. Ook krijgen we bedrijven op bezoek, die in de lounge een bedrijfsfilm willen laten zien aan hun relaties. Legio mogelijkheden."

Aanvankelijk was het een kleine ruimte waar we nog niet direct een bestemming voor wisten. De lounge blijkt nu echter een prima aanvulling én mooie manier om mensen met Cinema The Movies kennis te laten maken” aldus Geert. “Er wordt veel gebruik van gemaakt ".

Een speciale website, waarop men precies kan zien wanneer deze ruimte te boeken is, komt er binnenkort aan.”  Geert vergelijkt deze mogelijkheid met het boeken van een huisje op een vakantiepark, doelend op de beoogde lage drempel en het ’Next Level’ dat hij voor ogen heeft.

Naar de film gaan is een gewoonte
Geert:  “Regelmatig naar de film gaan is een gewoonte. Mensen  nemen vaak spontaan het besluit om naar de film te gaan na het zien van een poster of lezen van een aankondiging. Voor een bezoek aan een theater ligt dat anders. Er zijn in Dordrecht veel filmliefhebbers die Cinema The Movies met grote regelmaat bezoeken. Deze groep filmliefhebbers maakt veelal gebruik van de speciale filmabonnementen en strippenkaarten.  

Iedereen is welkom!
Geert besluit met: “We richten ons op een breed publiek, jong en oud. Iederéén is welkom. Wie zich bij Cinema The Movies thuis voelt zal er anderen over vertellen. Zo praat zich rond wat er hier allemaal te ontdekken én te beleven valt. Dat is de beste manier om te groeien. Het werkt écht zo!”

Geert heeft zichtbaar plezier in zijn wat hij doet, dat merk je aan álles, ook aan hoe hij telefonisch de boekingen noteert:

Wie meer wil weten over Geert ter Steeg en zijn Cinema The Movies: www.themoviesdordrecht.nl

Tekst en beeldmateriaal: Karel Thieme

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.