Zorg aan kwetsbare zwangeren in de regio kan een landelijke prijs winnen

05 september 2018 door Hennie van der Zouw
Zorg aan kwetsbare zwangeren in de regio kan een landelijke prijs winnen

DORDRECHT - De zorg voor kwetsbare zwangere vrouwen en hun baby’s in de Drechtstedenregio is genomineerd voor de landelijke NIAZ Jaarprijs 2018. Iedereen kan een stem uitbrengen op dit vernieuwende initiatief, dat is ingediend door het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz). De winnaar krijgt een plaquette en 10.000 euro om te investeren in het project.

Het NIAZ is het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg, waarvan het ASz al jaren het kwaliteitskeurmerk draagt. Met de prijs wil het NIAZ laten zien hoe zorginstellingen werken aan steeds betere zorg, met in de praktijk bewezen verbeteringen. Patiënten, zorgverleners en alle andere belangstellenden kunnen de hele maand september stemmen op de kandidaat van hun keuze via https://jaarprijs.niaz.nl/ (klik op ‘Naar de voorbeelden’ en zoek dan bij ‘naam van de zorginstelling’ met het woord Albert of Schweitzer om de Dordtse inzending te zien). Elke stem moet worden bevestigd door op een toegemailde link te klikken.

Gynaecoloog Bettina Akerboom en psychiatrisch verpleegkundige Dick Hengst van het ASz namen het initiatief tot de samenwerking tussen 19 organisaties in Dordrecht en omstreken, om kwetsbare zwangeren eerder te herkennen en beter te helpen. Het gaat daarbij om vrouwen die bijvoorbeeld psychiatrische of verslavingsproblemen hebben of als tiener zwanger worden. In zo'n situatie kan het moeilijk zijn om een kind veilig ter wereld te laten komen en op te voeden.

De zorg wordt beter op elkaar afgestemd dankzij de vorming van Ketenzorg Kwetsbare Zwangeren, waarin onder meer ook Veilig Thuis, Yulius, de Raad voor de Kinderbescherming, ASVZ, het Babyhuis en kraamorganisaties deelnemen. Ook als de baby geboren is, blijft de zorg dankzij deze afspraken doorgaan, bijvoorbeeld om kindermishandeling te voorkomen.

De Ketenzorg Kwetsbare Zwangeren won binnen het ASz dit jaar ook al de interne ‘ASz Kwaliteitsprijs’ en mocht daarom worden aangemeld voor de landelijke competitie van het NIAZ. Er dingen 45 inzendingen mee.

Foto: Eind 2017 werd het netwerk opgericht door 19 organisaties.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.