Discussie over standbeeld van Willem van oranje in Dordrecht valt landelijk op

15 september 2018
Discussie over standbeeld van Willem van oranje in Dordrecht valt landelijk op

DORDRECHT -  Dagblad de Telegraaf besteedde vrijdag een pagina aan de discussie in Dordrecht over wel of geen standbeeld van Willem de Zwijger. In het land wordt door media zelfs geschreven dat Dordrecht het standbeeld van de vader des vaderlands wil verbannen. De NOS meldt  dat Dordrecht het standbeeld niet wil.

Het Hart van Nederland van SBS6 laat kort de voorstander en tegenstander van het beeld aan het woord.

De opdracht om het standbeeld te maken is al gegeven en de locatie is bepaald op de weg naar het museum Hof van Nederland waar ook de betrokkenheid van Willem van Oranje met Dordrecht een plek heeft.

Het is in elk geval een debat over de geschiedenis.

AD De Dordtenaar bericht vandaag dat de helft van de mensen die via de website van de krant een stem hebben uitgebracht het standbeeld graag zien staan in de Hofstraat nabij het Statenplein. Pakweg 35 procent van de stemmers is tegen.

De krant publiceert ook een foto van het standbeeld, zoals het is geselecteerd na een stemming.

Intussen kan op internet niet alleen tegen, maar ook voor plaatsing van het standbeeld worden gestemd: Met de petitie Ik Willem Wel moet een signaal worden afgegeven dat Dordtenaren het beeld zien zitten, verklaart initiatiefnemer Piet van ’t Zelfde (77). ,,Je kunt overal wel een punt van maken’’, zegt hij. ,,Hou daar toch eens mee op. Mensen maken onze historie kapot!’’

Zo zegt hij in AD De Dordtenaar.

Oud-raadslid Wouter van der Spoel vindt dat in de stad van de gebroeders De Witt, die op 20 augustus 1672 werden vermoord, geen standbeeld past van Willem van Oranje, die honderd jaar eerder betrokken was bij de eerste vrije statenvergadering van 19 juli 1572.  De petitie die dat bepleit is door meer dan mensen ondertekend en is al aan de burgemeester overhandigd. De opzet van de petitie is het uitlokken van een discussie binnen de kring van de gemeenteraad. Het oud-raadslid noemt zich een trotse Dordtenaar.

De landelijke TV filmde Wouter ook bij het standbeeld van de broers.  De media in het land schrijven over opstand tegen een beeld van Oranje. Van der Spoel vindt het ook veel betekenend dat supporters van de betaalde voetbal club uit de stad ook spreken over de republiek Dordrecht.

De Dagelijkse Standaard op internet vindt dat de standbeeld haters hun geschiedenis niet kennen:

,,Want wie even terugbladert in een geschiedenisboek, ziet dat Willem van Oranje is overleden in 1584. De gebroeders De Witte werden geboren in 1623 en 1625. De twee veronderstelde “kampen” hebben elkaar nooit ontmoet, want ze leefden niet in hetzelfde tijdsgewricht. Desalniettemin moet Van Oranje nu gestraft worden voor een daad die aanhangers van zijn nakomelingen begaan hebben in een veronderstelde doch verwrongen uiting van loyaliteit ruim 90 jaar later. Bravo. Petje af hoor, Dordrecht. Goed beredeneerd!

Wellicht wordt het tijd dat we dus eens actie gaan voeren in Dordrecht. Niet voor het weghalen van standbeelden, maar voor beter geschiedenisonderwijs. Wouter van der Spoel en Aron Verplakke tonen aan dat de stad dat hard nodig heeft."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.