Uitreiking Johan de Witt-speld aan Jan Flach

25 oktober 2017
Uitreiking Johan de Witt-speld aan Jan Flach

DORDRECHT - Op woensdag 25 oktober reikte wethouder Lambrechts een Johan de Witt-speld uit aan de heer Jan Flach, penningmeester van de stichting Voedselbank Dordrecht. De uitreiking vond plaats tijdens een lunch, die in het teken stond van het afscheid van de heer Flach. De lunch was op de locatie van de Dordtse voedselbank aan de Provincialeweg 84 te Dordrecht.

Aan Jan Flach is de Johan de Witt-speld toegekend vanwege zijn loyale verdiensten voor de stichting Voedselbank Dordrecht en de PKN Dordrecht/Dubbeldam. Hij was van 2007 tot 2015 penningmeester en diaken van de protestantse wijkgemeente Dubbeldam. Daar werd hij geconfronteerd met armoede van alleenstaanden en gezinnen en raakte betrokken bij het verdelen van voedselpakketten. Vanaf 2009 zet hij zich in voor de voedseldistributie en dit doet hij op verschillende manieren.

Jan nam het initiatief om in Dordrecht een eigen hal met goede koel- en vriesfaciliteiten te vinden. Vervolgens werd hij verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud ervan. Als penningmeester maakt hij deel uit van het bestuur en coördineert daarnaast de logistieke infrastructuur. De voedselbank zet zich ook in om voedselverspilling tegen te gaan. De heer Flach heeft een systeem opgezet, waarbij op efficiënte wijze voedsel bij supermarkten, boeren en andere leveranciers wordt opgehaald. Aangezien de voedselpakketten wekelijks verdeeld worden, worden de producten in de hal hetzij ingevroren of gekoeld opgeslagen. Dit systeem wordt nu landelijk bij andere voedselbanken uitgerold.

Jan geldt als een verbinder pur sang; hij lost weerstanden op, zodat de bijna 160 vrijwilligers op effectieve wijze samenwerken en jaarlijks 17.500 voedselpakketten distribueren.

Voor een Johan de Wittspeld kunnen personen worden voorgedragen die zich gedurende een aantal jaren (minimaal 10) op bijzondere wijze en geheel belangeloos hebben ingezet voor de Dordtse samenleving. Toekenning geschiedt door het college van Burgemeester en Wethouders op voorstel van één van zijn leden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilma van der Plicht (Kabinet burgemeester), telefoon  078 770 41 24 of 06  51 03 49 38.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.