Bouw Dynamische Maritieme Testfaciliteit in Duurzaamheidsfabriek gestart

24 september 2018 door Hennie van der Zouw
Bouw Dynamische Maritieme Testfaciliteit in Duurzaamheidsfabriek gestart

DORDRECHT - Vorig jaar kende het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden een kwartiermakerssubsidie toe voor de ontwikkeling van een dynamische maritieme testfaciliteit (DMTF) in de Duurzaamheidsfabriek. De DMTF is bedoeld als open innovatieomgeving om nieuwe voortstuwingstechnologieën te kunnen testen, die uiteindelijk moeten leiden tot minder CO2 uitstoot van schepen. Maar zeker ook om gebruikt te worden binnen het beroepsonderwijs in de regio. Het ontwikkelen van de DMTF bleek in alles een echt R&D project en heeft dan ook meer tijd gevergd dan voorzien. Inmiddels is de bouw gestart en zijn de eerste contouren zichtbaar.  

Verduurzaming is een belangrijk thema voor de scheepvaart. De inzet van zuinigere, betere verbrandingsmotoren is, met name in de binnenvaart, vaak geen (economisch) haalbare optie. Om toch de CO2-uitstoot te verminderen, kan wel gekeken worden naar verdere optimalisatie van de aandrijflijn: de as en schroef. VAF Instruments is als toonaangevend bedrijf in maritieme oplossingen voor efficiënt varen voortdurend op zoek naar innovaties op dit gebied. Maar het ontbrak aan een goede testfaciliteit. Er bestaan wel statische en relatief dynamische testfaciliteiten. Een écht dynamische testfaciliteit waarin een gecontroleerde en variabel instelbare waterstroom gerealiseerd kan worden en waar innovaties dus ‘als op een rivier’ onder verschillende omstandigheden kunnen worden getest, ontbrak tot nu toe nog.

Field lab Voor de realisatie van de dynamische testfaciliteit werkt VAF nauw samen met de Dordtse bedrijven KROHNE Altometer en Reehorst, met het Flow Center of Excellence en het Da Vinci college. Leo Blankenstein, directeur van VAF: “We willen met dit project in de Duurzaamheidsfabriek een innovatief maritiem field lab realiseren met een reeks aan testmogelijkheden voor MKB-ers. Daarbij wordt de testfaciliteit ook een innovatieve praktijkomgeving voor het beroepsonderwijs in de regio. De kennis die uit het project voortkomt, wordt zo ook in het onderwijs geborgd en zo zorgen we voor een ‘uitstroom’ van state-of-the-art opgeleide vakmensen.”

Innoveren is leren Na een lange en deels iteratieve periode van ontwikkelen en ontwerpen van de DMTF, is na de zomervakantie de assemblage van de DMTF in de Duurzaamheidsfabriek begonnen. De oorspronkelijke koppeling met de XCaliber Flow Loop van het Flow Center of Excellence bleek uiteindelijk geen haalbare kaart, waardoor de DMTF nu een losstaande installatie is.

Bouwen en testen Studenten van het Da Vinci College leggen op dit moment de laatste hand aan diverse delen van de ‘loop’ en in de Duurzaamheidsfabriek hebben ze inmiddels de staanders van het frame op hun definitieve plaats gezet. De diverse 'halffabrikaten', zoals frame- en loop-delen en de besturingskast waren voor de zomervakantie al geproduceerd. De vakantieperiode is benut om de framedelen te stralen en te coaten en om de diverse sensoriek-componenten verder te ontwikkelen en produceren. Komende maanden zal gebruikt worden om de installatie af te bouwen en op te starten. Daarna volgt een periode van  testen en optimaliseren. Daarna is de DMTF dan volledig inzetbaar als open innovatie omgeving voor het maritieme bedrijfsleven en als praktijklocatie voor het beroepsonderwijs.
 
MKB-katalysatorfonds Drechtsteden Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden is, in het kader van de regionale 'investeringsstrategie maritieme topregio', gecreëerd door de regionale overheid om te investeren in de innovatiekracht van de regio en zo de ambities van ‘Samen Stad aan het Water, Samen Maritieme Topregio’ kracht bij te zetten. Het fonds levert niet alleen een bijdrage aan vroege fase financiering voor innovaties van regionale MKB-bedrijven door cofinanciering, maar draagt hieraan ook bij door het ontsluiten van relevante netwerken en het bieden van faciliteiten. Om die reden is het fonds ondergebracht bij de Duurzaamheidsfabriek, waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken aan innovatie op het terrein van duurzaamheid, maritieme techniek en energie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.